Dostupni linkovi

Koalicija 'Pod lupom' zabilježila 880 izbornih nepravilnosti u BiH


Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” u periodu od 7. septembra do 25. oktobra zabilježila je ukupno 880 izbornih nepravilnosti u Bosni i Hercegovini koje se u najvećoj mjeri odnose na preuranjenu, zakonom zabranjenu izbornu kampanju.

“Koaliciji su prijavljena 242 ovakva slučaja u 65 općina i gradova. Odmah iza slijedi rad državnih službenika u izbornoj kampanji sa 117 slučajeva u 41 općini i gradu te zloupotreba javnih resursa u 101 slučaju u 45 općina i gradova u BiH”, rekao je Dario Jovanović, projekt manadžer Koalicije “Pod lupom” na online konferenciji za medije 29. oktobra.

Kako je Jovanović naveo, po broju slučajeva izbornih nepravilnosti slijedi 59 slučaja zloupotrebe ličnih podataka, 50 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima, 50 slučajeva pristrasnog izvještavanja medija, te 43 slučaja pritiska na birače i kupovine glasova u 29 opština i gradova.

Ključni nalazi dugoročnih posmatranja Lokalnih izbora Koalicije “Pod lupom” odnose se na rad lokalne izborne administracije, zabilježene izborne nepravilnosti, prevare i tok izborne kampanje.

​“Posmatrači Koalicije ‘Pod lupom’ zabilježili su 32 slučaja izazivanja, etničke, vjerske ili druge netrpeljivosti i govora mržnje, dok su u sedma opština zabilježne veće prijave ili odjeve birača, što može upućivati na izborni inženjering”, rekao je Jovanović.

Portparol Koalicije "Pod lupom" Hasan Kamenjaković iznio je neke od ključnih rezultata posmatranja koji se odnose na rad izborne administracije i lokalnih izbornih komisija.

Navodi da posmatrači na terenu prate 143 lokalne izborne komisije, te da postoje lokalne izborne komisije koje rade u nepotpunom sastavu, da nekoliko njih nema adekvatne uslove za rad, te da u 13 izbornih lokalnih komisija se ne poštuju odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova.

Koalicija "Pod lupom", zajedno s 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa ima 100 dugoročnih posmatrača izbora u svim opštinam i gradovima, te Brčko distriktu u BiH.

Lokalni izbori u Bosni I Hercegovini biće odražni 15. novembra.

Izborna kampanja je počela 16. oktobra, i trajaće do dana izborne šutnje, 14. novembra 2020.

XS
SM
MD
LG