Dostupni linkovi

Krizni štab u Sarajevu zatražio razrješenje


Krizni štab Kantona Sarajevo (KS) uputio je pismo Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu zdravstva, u kojem traži da hitno bude razriješen aktuelni sastav te da se odmah imenuje novi Krizni štab.

Kako su naveli u pismu, Krizni štab KS je to učinio na osnovu zaključka Skupštine Kantona Sarajevo donesenog na sjednici 3. novembra, kada je zadužena Vlada Kantona Sarajevo da formira novi sastav Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, koji treba da bude imenovan isključivo od sedam članova.

“I to obavezno od jednog epidemiologa koji će biti na čelu štaba, infektologa, genetičara i pulmologa, te ostala tri člana, molimo vas da odmah pristupite razrješenju aktuelnog sastava Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i imenovanju novog sastava u skladu sa zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo", navedeno je u pismu.

Aktuelni Krizni štab smatra da je imenovanje potrebno izvršiti bez odgađanja kako bi zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo funkcionisao nesmetano u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Pismo Kriznog štaba Kantona Sarajevo
Pismo Kriznog štaba Kantona Sarajevo

“U skladu s tim, uvažavajući aktuelnu situaciju i činjenicu da je Skupština Kantona Sarajevo nedvojbeno naložila eksplicitno Vladi Kantona Sarajevo sastav Kriznog štaba, kao i broj članova,

Pismo su potpisali svi aktuelni članovi Kriznog štaba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđena su 323 nova slučaja zaraze korona virusom u Kantonu Sarajevo.

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 1.202 uzorka prikupljena u periodu od 1. do 3. Novembra.

Desila su se i tri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan korona virusom povećan na 133 osobe u Kantonu Sarajevo.

XS
SM
MD
LG