Dostupni linkovi

Izraelski vojnici ubili Palestinca koji je pucao na njih


Zapadna Obala, ilustrativna slika
Zapadna Obala, ilustrativna slika

Izraelska vojska je saopštila da su njeni pripadnici ubili Palestinca za koga tvrde da je pucao na njih kod kontrolnog punkta na Zapadnoj obali.

Kako je navedeno u saopštenju, naoružani Palestinac je otvorio vatru na vojni punkt južno od grada Nablusa, nakon čega su vojnici uzvratili vatru i tom prilikom ga ubili.

„Palestinac je u sredu, iz vozila ispalio hice pištoljem na izraelske vojnike i oni su ga ubili“, rekao je portparol vojske, a prenela agencija Rojters. Dodaje se da su Palestinci mrtvog muškarca identifikovali kao oficira njihovih bezbednosnih snaga.

Izraelska vojska je saopštila da nijedan njihov vojnik nije ranjen u incidentu.

Rojters prenosi da je palestinski službenik za bezbednost imenovao ubijenog čoveka kao Bilala Ravajbu (Bilal Rawajba), službenika Preventivne službe bezbednosti (Preventive Security) i stanovnika sela nadomak Nablusa. Kako je rekao, veruje se da se Ravajba vozilom kretao od kuće ka svom radnom mestu.

Preventivna služba bezbednosti je među palestinskim bezbednosnim službama koje su često sarađivale sa Izraelom u sprečavanju nasilja na Zapadnoj obali koje je tinjalo od 2014. godine, od kada je diplomatija među stranama u zastoju, podseća Rojters

Predsednik Palestine Mahmoud Abbas, dodaje britanska agencija, prekinuo je međutim, koordinaciju bezbednosti u maju, u znak protesta zbog izraelskog plana - koji je odložen - da pripoji delove Zapadne obale.

Palestinski medicinski zvaničnici nisu mogli odmah da preuzmu telo ubijenog Ravajbe, za koje je portparol vojske rekao da se nalazi u izraelskom pritvoru.

XS
SM
MD
LG