Dostupni linkovi

Netanjahu: Određen datum u julu za aneksiju delova Zapadne obale


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je odredio datum u julu za uspostavljanje izraelskog suvereniteta nad delovima Zapadne obale.

Na početku sastanka poslaničkog kluba Netanjahuove konzervativne stranke Likud, on je poslanicima rekao da nema nameru da menja taj datum i ocenio da u istoriji nije bilo boljeg trenutka za uspostavljanje suvereniteta, što je ravno aneksiji tih teritorija.

"Imamo mogućnost koja nije postojala od (stvaranja Izraela) 1948. godine, da uspostavimo suverenitet na mudar način i kao diplomatski korak u Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale) i nećemo dopustiti da ta mogućnost prođe", rekao je Netanjahu, preneli su mediji na hebrejskom jeziku.

Uspostavljanje izraelskog suvereniteta nad delovima Zapadne obale bilo bi u skladu s bliskoistočnim mirovnim planom američkog predsednika Donalda Trampa, predstavljenim u januaru. Tim planom se podržava uspostavljanje suvereniteta Izraela na oko 30 odsto okupirane Zapadne obale.

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je prošle nedelje da prekida svu bezbednosnu saradnju s Izraelom jer je Netanjahu izrazio nameru da anektira sva jevrejska naselja i stratešku dolinu reke Jordan.

Međunarodna zajednica je sve više zabrinuta i upozorava Izrael da ne sprovodi aneksiju.

Izraelski mediji navode da i zvaničnici Trampove administracije prethodnih dana umanjuju očekivanja da će Vašington brzo odobriti takav potez ako ne bude napretka na obnovi pregovora Izraela i Palestinaca.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, a Palestinci na čitavoj toj teritoriji planiraju da osnuju nezavisnu državu koja bi obuhvatila i pojas Gaze i čiji bi glavni grad bio istočni Jerusalim.

XS
SM
MD
LG