Dostupni linkovi

Lavrov: U Nagorno-Karabahu se bori 2.000 boraca sa Bliskog istoka


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej (Sergei) Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da se oko 2.000 boraca sa Bliskog istoka pridružilo borbama oko Nagorno-Karabaha u novom sukobu Jermenije i Azerbejdžana, javlja AFP.

Izjava ruskog šefa diplomatije data je u vreme kada se dve zaraćene strane uzajamno optužuju za nove napade u regionu.

"Mi smo svakako zabrinuti oko internacionalizacije sukoba u Nagorno-Karabahu i umešanosti militanata sa Bliskog istoka", rekao je Lavrov.

"Mi smo više puta tražili od stranih igrača da koriste svoju moć da zaustave prebacivanje boraca, čiji se broj u zoni sukoba približava broju od 2.000", rekao je Lavrov.

On je dodao da je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo to pitanje u telefonskom razgovoru prošle nedeje sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo. Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

Od tada povremeno izbijaju sukobi u toj oblasti, a poslednji u nizu je izbio 27. septembra. U tom sukobu su stotine ljudi poginule, i to predstavlja najgoru eskalaciju sukoba od potpisivanja primirja.

Azerbejdžan se oslanja na jaku podršku svog saveznika Turske koja je obučavala azerbejdžansku vojsku i snabdela je dronovima i raketnim sistemima dugog dometa. Jermenski zvaničnici optužuju Tursku da je direktno umešana u sukob i da šalje plaćenike iz Sirije da se bore na strani Azerbejdžana.

Turska demantuje da šalje borce u tu oblast ali organizacija koja posmatra rat u Siriji i opozicioni aktivisti bazirani u Siriji potvrdili su da je Turska poslala stotine sirijskih opozicionih boraca da se bore u Nagorno-Karabahu, navodi agencija AP.

Borbe sa teškom artiljerijom, raketama i dronovima nastavljaju se uprkos više međunarodnih pokušaja da se uvede primirje.

Primirje postignuto uz posredovanje SAD raspalo se čim je stupilo na snagu prošle nedelje kao i dva prethodna koje je ispregovarala Rusija, a poslednje obećanje Jermenije i Azerbedžana da neće ciljati stambene četvrti prekršeno je samo nekoliko sati pošto je postignuto u petak. Zaraćene strane stalno okrivljuju jedna drugu da krše primirje.

XS
SM
MD
LG