Dostupni linkovi

EUROPOL traži pomoć SIPA-e BiH u vezi s terorističkim napadom u Beču


policija u Beču, dan nakon terorističkog napada
policija u Beču, dan nakon terorističkog napada

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine (BiH) primila je od EUROPOL-a spisak s imenima osoba za koje potražuje u vezi sa terorističkim napadom u Beču koji se dogodio u utorak navečer, u kojim je ubijeno četvero i ranjeno 22 ljudi.

Glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je EUROPOL dostavio spisak sa imenima osoba koje potražuje, te da je to uobičajena praksa koja se provodi u ovakvim situacijama i kojim se kao pomoć u istrazi trže sve informacije kojima SIPA raspolaže.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije saopštilo je u utorak (3. novembra) da je, osim Kujtima Fejzulua, još dvoje makedonskih državljana umiješano u napade u Beču u kojima je u ponedjeljak, 2. novembra, ubijeno četvoro i ranjeno 22 ljudi.

EUROPOL je također od Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije zatražio pomoć u istrazi o sinoćnjem terorističkom napadu u centru glavnog grada Austrije.

Napade je izveo 20-godišnjak koji je imao dvojno državljanstvo Austrije i Sjeverne Makedonije, što je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer u utorak, 3. novembra, nakon što je napadača nazvao "teroristom".

Policija je također uhapsila 14 njegovih pomagača.

U napadima je povrijeđena državljanka BiH je rođena 1991. godine, nakon što joj je ukazana medicinska pomoć na klinici AKH, otpuštena je na kućno liječenje.

Napadač je od ranije poznat sigurnosnim službama Austrije jer je krajem 2019. godine spriječen u odlasku u Siriju, zbog čega je odlužio i zatvorsku kaznu.

Zbog planiranja odlaska u Siriju kažnjen je s 22 mjeseca zavora, od čega je odslužio osam mjeseci, zbog olakšavajuće okolnosti njegovih godina.

XS
SM
MD
LG