Dostupni linkovi

U terorističkom napadu u Beču povrijeđena državljanka BiH


Beč, Austrija, policija nakon terorističkog napada

Bosanskohercegovačka državljanka koja je povrijeđena u terorističkom napadu koji se u ponedjeljak uvečer (2.novembra) dogodio u Beču otpuštena je na kućno liječenje, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH).

Vijest da je među povrijeđenim u Beču i državljanka BiH za RSE je ranije potvrdio bosanskohercegovački ambasador u Austriji Kemal Kozarić.

"S obzirom da su se pojavile vijesti da među žrtvama napada ima i državljana iz zemalja Zapadnog Balkana, mi smo kao ambasada poslali zvaničan upit policijskim institucijama Republike Austrije i dobili smo zvaničan odgovor da se, nažalost, među povrijeđenima nalazi Belma Musić koja je bosanskohercegovački državljanin”, kazao je Kozarić za RSE.

Povrijeđena državljanka BiH je rođena 1991. godine, a bila je smještena je na klinici AKH, koja je, kako kaže Kozarić, najveća državna bolnica u Beču.

On je najavio kako će stupiti u kontakt s povrijeđenom državljankom BiH, te ponuditi svaku vrstu pomoći koja je moguća.

Napadi su se dogodili uvečer 2. novembra u centru glavnog grada Austrije, Beča.

Napade je izveo 20-godišnjak koji je imao dvojno državljanstvo Austrije i Sjeverne Makedonije, što je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer u utorak, 3. novembra, nakon što je napadača nazvao "teroristom".

Nehammer je rekao austrijskoj novinskoj agenciji APA da je napadač, koga je imenovao kao Kujtima Fejzulu, ranije osuđen na 22 mjeseca zatvora prema zakonu o članstvu u terorističkim organizacijama jer je pokušao putovati u Siriju kako bi se pridružio militantnoj organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (IDIL).

Odobreno mu je prijevremeno puštanje u decembru prema zakonu o maloljetnicima, rekao je Nehammer za APA.

XS
SM
MD
LG