Dostupni linkovi

Ministar odbrane potvrdio dolazak ruskih tenkova u Srbiju


Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović potvrdio je da će u Srbiju iz Rusije stići tenkovi T-72 i ocenio da će se njima ojačati borbena opremljenost srpske vojske.

"Treba da stigne 30 savremenih tenkova T-72, kao deo sporazuma 'Vučić-Putin' u Sočiju. Oni značajno pojačavaju naše borbene sposobnosti", rekao je Stefanović za televiziju Pink 1. novembra.

Ministar odbrane je najavio da će se u budućem periodu raditi na opremanju specijalnih i izviđačkih jedinica.

Mediji su preneli da je prvi od ukupno 30 ruskih tenkova T-72 u okviru donacije Rusije Vojsci Srbije dopremljen u Srbiju 28. oktobra.

Reč je o delu ruske donacije koja se sastoji od šest lovačkih aviona Mig-29, 30 oklopnih izviđačkih automobila BRDM-2 i 30 tenkova T-72, na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua iz 2016.

Ministarstvo odbrane Srbije odbilo je 2019. zahtev Radija Slobodna Evropa (RSE) da dostavi kopije ugovora o donaciji. Kao razlog, Ministarstvo odbrane je tada navelo da traženi ugovori "sadrže strane tajne podatke odnosno podatke koji su Republici Srbiji povereni od strane druge države, uz obavezu da ih čuva kao tajne".

Takođe, javnosti su ostali nepoznati i podaci o tome ko snosi troškove transporta naoružanja i vojne opreme koje je Rusija donirala Srbiji i koliko je plaćen transport.

Istovremeno, vrednosti donacija svih drugih država Vojsci Srbije, osim donacija iz Rusije i Belorusije, su navedene u Informatoru o radu Ministarstva odbrane Srbije.

Za 28. oktobar bila je najavljena dvodnevna poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, ali je ona odložena, jer se Lavrov nalazi u samoizolaciji nakon što je, kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, imao kontakt sa obolelim od COVID-19.

XS
SM
MD
LG