Dostupni linkovi

Izbori u Gruziji: Vlast tvrdi da je pobedila, opozicija poziva na proteste


Glasanje u Gruziji, 31. oktobar
Glasanje u Gruziji, 31. oktobar

Gruzijska vladajuća stranka "Gruzijski san" saopštila je da je odnela pobedu na parlamentarnim izborima u toj zemlji 31. oktobra, na kojima je ujedinjena opozicija očekivala da će se okončati osmogodišnja vladavina ove stranke.

Najveća opoziciona stranka odbila je da prizna rezultate glasanja i pozvala na proteste zbog, kako su nazvali, nelegitimnog ishoda, dok su međunarodni posmatrači upozorili da je izborni proces bio "daleko od savršenog".

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zaključili su 1. novembra da su se "u celini poštovale osnovne slobode", ali su naveli faktore koji su "smanjili poverenje javnosti u neke aspekte procesa".

Među njima su naveli "vidno pristrasno" medijsko okruženje, "sveprisutne navode o pritiscima na glasače" i "zamagljivanje linije između vladajuće stranke i države".

Nakon 99 odsto prebrojanih glasova, Centralna izborna komisija saopštila je da je "Gruzijski san" osvojio 48,1 odsto glasova, a opozicioni Ujedinjeni nacionalni pokret 27,1 odsto.

Opoziciona "Evropska Gruzija" je bila je treća sa 3,79 odsto.

Izlaznost je bila 56 odsto.

Ovo su bili prvi izbori u okviru reformisanog sistema usvojenog u junu, koji daje veću težinu proporcionalnoj zastupljenosti u parlamentu.

Lider opozicije Mihail Sakašvili (Mikheil Saakashvili) koji je u egzilu u Ukrajini rekao je da su rezultati "falsikovani". Sakašvili, nekada predsednik Gruzije, pozvao je na proteste.

Nevladina organizacija Transparensi internešnal, koja je imala oko 600 posmatrača na izborima, saopštila je da je glasanje "korak unazad u poređenju sa parlamentarnim izborima 2016. godine".

Oni su naveli nameštanje glasova, uključujući i "pojedinca koji je glasao najmanje 10 puta" na jednom biračkom mestu, podmićivanje birača, fizičke obračune, ometanje posmatrača i druge nepravilnosti.

Organizacija je preporučila policiji da istraži moguće zloupotrebe i predložila da izborni zvaničnici preduzmu posebne mere za jačanje poverenja javnosti.

XS
SM
MD
LG