Dostupni linkovi

Belorusija delimično zatvorila granice zbog pandemije


Granični prelaz između Belarusije i Poljske, 30. oktobar

Belorusija je delimično zatvorila sve kopnene granice za strance. Državni granični komitet ove istočnoevropske države saopštio je da su ograničenja stupila na snagu 1. novembra kako bi se "sprečilo širenje zaraze korona virusom", ali je ovaj u potez podstakao spekulacije da su ograničenja politički motivisana.

Odluka dolazi u trenutku kada Aleksandar Lukašenko pokušava da uguši proteste i štrajkove izazvane spornim izborima 9. avgusta na kojima Lukašenko tvrdi da je osvojio šesti uzastopni predsednički mandat.

Lukašenko je više puta za opoziciju i stotine hiljada ljudi koji protestuju u Minsku i drugim gradovima Belorusije optužio da su "marionete sa stranom podrškom".

On takođe optužuje susednu Poljsku i baltičke države za pokušaj destabilizacije zemlje.

Ograničavanje prekograničnog kretanja dolazi u trenutku kada se Evropa suočava sa drugim talasom korona virusa, a zemlje širom kontinenta uvode mere karantina.

Beloruski zvaničnici prethodno su mesecima umanjivali pandemiju korona virusa.

Odbor za graničnu kontrolu saopštio je da mera "obustavlja ulazak stranih državljana i lica bez državljanstva preko graničnih prelaza Belorusije sa Litvanijom, Poljskom, Ukrajinom i Rusijom".

Ograničenje se ne odnosi na ruske državljane koji prelaze u Belorusiju na putu za Rusiju, bliskog beloruskog saveznika.

Takođe, mera ne utiče na prekograničnu trgovinu i ulazak diplomata i zvaničnih delegacija u zemlju.

Putnici koji u Belorusiju stižu na aerodrom u Minsku takođe ne podležu zabrani.

XS
SM
MD
LG