Dostupni linkovi

U Sloveniji testiraju samo one s težim simptomima, 1.797 novih slučajeva


Ljubljana

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6.710 testova potvrđeno 1.797 novih slučajeva zaraze korona virusom SARS-CoV-2, objavio je u subotu, 31. oktobra glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19 Jelko Kacin, prenijela je FENA.

To je jedan novozaraženi manje nego prethodni dan, a i udio pozitivnih testova je smanjen i sada iznosi 26,78 posto. Međutim, epidemiolozi upozoravaju da to ne znači da epidemija jenjava i da se je trend iz zadnjih dana promijenio jer se od srijede primjenjuje izmijenjeni protokol testiranja na ciljne skupine.

To znači da ljekari u primarnom zdravstvu više ne upućuju na testiranje one koji pokazuju znakove bolesti i imaju blaže simptome, nego samo one s težim oblicima bolesti, zaposlene u zdravstvu i u domovima za starije.

Infektolog Mario Fafangel iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) kazao je da je “zbog promjena u modelu testiranja teško govoriti o trendu smanjenja rasta infekcije i svjetlu na izlasku iz tunela”, te da je “važniji podatak o broju hospitalizacija koji i dalje raste”.

Voditeljica vladinog stručnog tima za COVID-19 Bojana Beović izjavila je u petak navečer za Slovensku televiziju da neki podaci daju nadu da su uvedene rigorozne mjere za obuzdavanje epidemije počele davati rezultate, ali da treba biti oprezan i da se “možda radi o statističkim oscilacijama”, te da mjere i dalje moraju ostati na snazi i primjenjivati se od strane svih.

“Predviđamo da će donesene rigorozne mjere ostati na snazi oko mjesec dana, to jest dvije inkubacijske dobi virusa”, kazala je Beović, rekavši da će nakon toga najprije doći do popuštanja mjera koje vrijede za obrazovni proces, prenijela je FENA pozivajući se na Hinu.

XS
SM
MD
LG