Dostupni linkovi

Umro bivši turski premijer Mesut Yilmaz


Mesut Yilmaz, novembar 2002.
Mesut Yilmaz, novembar 2002.

Bivši turski konzervativni premijer Mesut Yilmaz (Jilmaz) umro je danas, 30. oktobra, u Istanbulu, javila je njegova porodica turskim medijima, prenosi AFP.

Yilmaz, koji je imao 73 godine, umro je u bolnici u kojoj se liječio od raka pluća.

Tursko predsjedništvo mu je odalo počast navodeći da se radi o "istaknutoj ličnosti turskog političkog života".

Poznat po svom drskom stilu i debelim naočalama, Yilmaz je bio ministar spoljnih poslova tokom 1980-ih i tri puta premijer tokom 1990-ih.

Njegovi mandati prolazili su kroz krize, u deceniji obilježenoj nestabilnim koalicionim vladama, političkim skandalima i jačanju sukoba sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Njegov posljednji mandat od 1997. do 1999. bio je obilježen jakim tenzijama sa susjednom Sirijom.

Yilmaz je tako 1998. zaprijetio sirijskom predsjedniku Hafezu al-Assadu (Hafez al Asad) da će mu "iščupati oči" zbog njegove podrške PKK, što je naišlo na ogorčenje u arapskom svijetu.

Yilmaz je vodio Otadžbinsku partiju Anap prije napuštanja politike poslije teškog poraza na parlamentarnim izborima 2002, kada je Partija pravde i razvoja AKP predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (Redžep Tajip Erdogan) došla na valst.

Osumnjičen za malverzacije prilikom privatizacije banke u 1990-im, Yilmaz je bio prvi bivši turski premijer kome je Vrhovni sud sudio za korupciju, ali se kasnije odustalo od postupka protiv njega.

Pokušao je povratak u politiku 2007. godine, bez velikog uspjeha.

XS
SM
MD
LG