Dostupni linkovi

U BiH izrečena mjera protjerivanja za 13 migranata


Protjerivanje migranata iz BiH
Protjerivanje migranata iz BiH

U Službi za odnose sa strancima Bosne i Hercegovine (BiH) saopšteno je u petak, 30. oktobra, da je za 13 državljana Afganistana, Pakistana i Iraka izrečena mjera protjerivanja zbog nezakonitog ulaska i boravka u BiH.

"Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine. U posljednjih sedam dana, Služba za poslove sa strancima je sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljila 11 stranih državljana među kojima su četiri državljanina Turske, četiri državljanina Albanije, dva državljanina Afganistana i jedan državljanin Sirije", ističe se u saopštenju Službe.

Navodi se da su na osnovu Sporazuma o readmisiji sa Republikom Srbijom, državljanin Sirije i državljani Afganistana vraćeni u Srbiju, dok su državljani Albanije i Turske vraćeni u zemlje porijekla.

Iz Službe saopštavaju da su od početka 2020. godine registrovali 13.683 migranta koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

To je, kako ističu u saopštenju, za 45 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je Služba registrovala 25.076 migranta koji su iskazali namjeru za azil.

"U ovom mjesecu Služba je registrovala 1.207 migranata koji su iskazali namjeru za azil, što je za 34 odsto manje u odnosu na mjesec septembar ove godine kada je registrovano 1.837 migranata, čime se nastavlja trend smanjenja novopristiglih i registrovanih migranata u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju.

U privremenim prihvatnim centrima, prema podacima Službe za odnose sa strancima BiH, trenutno boravi 6.377 migranata.

XS
SM
MD
LG