Dostupni linkovi

MUP Srbije: Hapšenja zbog krijumčarenja migranata čija su tela pronađena u Paragvaju


Kontejner iz Srbije u kojem su pronađena tela u luci u Paragvaju, 23. oktobar
Kontejner iz Srbije u kojem su pronađena tela u luci u Paragvaju, 23. oktobar

Policija je u Srbiji uhapsila dve osobe zbog sumnje da su organizovale nedozvoljen prelaz državne granice sedmorici ilegalnih migranata čiji su posmrtni ostaci pronađeni u kontejneru u Paragvaju, saopštio je MUP Srbije. Vlasti Paragvaja saopštile su prošlog petka da su tela sedam osoba, u poodmakloj fazi raspadanja, pronađena u kontejneru sa đubrivom, koji je poslat iz Srbije tri meseca ranije.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi uhapšeni su državljanin Maroka i državljanin Alžira, navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da se oni terete da su u dogovoru sa drugim NN licima migrante smestili u kontejner za transport robe u voznim kompozicijama kako bi izbegli granične kontrole Srbije i Hrvatske.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, dodaje se u saopštenju.

Sedam tela u fazi raspadanja pronađeno je u petak, 23. oktobra, u luci u Paragvaju u pošiljci đubriva koja je pre tri meseca dopremljena iz Srbije, saopštile su vlasti ove južnoameričke države, a prenosi agencija Rojters.

Tužilac Marselo Saldivar (Marcelo) rekao je novinarima da je verovatno reč o telima migranata koji su bili slepi putnici, navela je agencija AFP.

"Kontejner je napustio Srbiju 21. jula i stigao ranije ove nedelje preko Argentine u rečnu luku na periferiji paragvajske prestonice Asunsion", rekao je Saldivar.

On je naveo da su tela otkrivena 23. oktobra kada su kontejner otvorili menadžeri kompanije koja je kupila proizvod.

Saldivar je naveo da se čini da su žrtve, odrasle osobe, bile slepi putnici. Tada je najavio da će ruta pošiljke biti proverena, zajedno sa mobilnim telefonima koji su pronađeni sa telima i da će biti kontaktirane vlasti u Maroku i Srbiji, kako bi pokušali da utvrde identitet žrtava.

XS
SM
MD
LG