Dostupni linkovi

Sedam tela pronađeno u pošiljci iz Srbije u luci u Paragvaju


Kontejner iz Srbije u kojem su pronađena tela u luci u Paragvaju, 23. oktobar
Kontejner iz Srbije u kojem su pronađena tela u luci u Paragvaju, 23. oktobar

Sedam tela u fazi raspadanja pronađeno je u petak, 23. oktobra, u luci u Paragvaju u pošiljci đubriva koja je pre tri meseca dopremljena iz Srbije, saopštile su vlasti ove južnoameričke države, a prenosi agencija Rojters.

Tužilac Marselo Saldivar (Marcelo) rekao je novinarima da je verovatno reč o telima migranata koji su bili slepi putnici, navela je agencija AFP.

"Kontejner je napustio Srbiju 21. jula i stigao ranije ove nedelje preko Argentine u rečnu luku na periferiji paragvajske prestonice Asunsion", rekao je Saldivar.

On je naveo da su tela otkrivena 23. oktobra kada su kontejner otvorili menadžeri kompanije koja je kupila proizvod.

Saldivar je naveo da se čini da su žrtve, odrasle osobe, bile slepi putnici.

"Polazimo od toga da su oni provalili u kontejner kako bi se prevezli ovamo. Očigledno nisu dobro izračunali udaljenost i nisu preživeli putovanje", rekao je Saldivar.

Saldivar je naveo da su kod dve osobe pronađena lična dokumenta i da je reč o Marokancima. On je rekao da je pronađen i račun za srpsku taksi kompaniju što, kako je naveo, sugeriše da su ušli u kontejner u Srbiji.

"Pretpostavljamo da su tamo stigli iz zemlje porekla i da su planirali da putuju na bliže odredište, ali nisu dobro izračunali udaljenost i nisu preživeli putovanje", rekao je Saldivar za Rojters.

Prema njegovim rečima Saldivara, u delu kontejnera u kojem su bila tela, pronađeni su konzervirana hrana, flaširana voda i kolačići dovoljni za 72 sata, kao i torbe sa odećom i otvor za ventilaciju.

"Sva tela su razgrađena. Ostali su samo kosa i kosti", rekao je on.

Saldivar je najavio da će ruta pošiljke biti proverena, zajedno sa mobilnim telefonima koji su pronađeni sa telima i da će biti kontaktirane vlasti u Maroku i Srbiji, kako bi pokušali da utvrde identitet žrtava.

XS
SM
MD
LG