Dostupni linkovi

Ruski hakeri optuženi u SAD zbog sajber kampanje Moskve


Američke optužnice protiv hakera ruske obaveštajne službe GRU pokazuju kako Moskva sve agresivnije koristi svoje hakerske mogućnosti da poremeti demokratske institucije i uništi privrede suparničkih zemalja u ostvarivanju svojih geopolitičkih ciljeva, ali i daju uvid kako bi mogao izgledati neobuzdani sajber rat, pišu svetski mediji.

Jedinica 74455

Ministarstvo pravde SAD u ponedeljak, 19. oktobra, otpečatilo je optužbe protiv šest ruskih vojnih obaveštajnih oficira za agresivnu hakersku kampanju širom sveta koja je izazvala masovne poremećaje i koštala milijarde dolara. Između ostalog, ciljala je Olimpijske igre, električnu mrežu u Ukrajini i francuske predsedničke izbore, piše Njujork tajms (The New York Times).

Tužioci su se usredsredili na sedam hakerskih napada koji su, kako ističe list, pokazali kako je "Rusija poslednjih godina nastojala da svojim hakerskim kapacitetima potkopa demokratske institucije i ideale, osveti se neprijateljima i uništi suparničke ekonomije".

Optužbe su takođe pokazale ograničenja SAD da suzdrže Rusiju, ocenjuje Njujork tajms i ukazuje da su mnogi od navedenih napada izvedeni pošto su SAD uvele sankcije i javno ukorile Rusiju zbog njene sabotaže izbora 2016. i malo je verovatno da će Kremlj predati osumnjičene obaveštajce američkim sudovima.

Ruska ambasada u Vašingtonu oštro je negirala optužbe za koje je navela da "imaju za cilj podsticanje rusofobnih osećanja u američkom društvu, pokretanje 'lova na veštice' i špijunske manije".

Tužioci su rekli da su osumnjičeni radili u Jedinici 74455 ruske vojne obaveštajne službe poznate kao GRU. Ta jedinica, među stručnjacima za sajber bezbednosti poznata kao Sendvorm (Sandworm), bila je uključena u distribuciju ukradenih imejlova demokrata na izborima 2016. Mada su zvaničnici nastojali da umanje značaj tajminga objavljivanja dve nedelje pre predsedničkih izbora, to je, ističe Njujork tajms, ipak poslužilo kao poslednji ukor Rusiji zbog neprijateljskog mešanja u poslove drugih zemalja.

Od Pensilvanije do Koreje

Tužioci i analitičari kažu da optužnice, koje pokrivaju navodne aktivnosti od 2015. do 2019, odražavaju kako je Moskva postala sve agresivnija u korišćenju sajber alata za ostvarivanje svojih geopolitičkih ciljeva i pokušaja destabilizacije nekih svojih rivala, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) i ističe da su napadi tokom četiri godine izvođeni širom sveta - od Pensilvanije do Korejskog poluostrva.

U okviru tih napada u decembru 2015. i decembru 2016. stotine hiljada Ukrajinaca privremeno su ostale bez struje zbog sajber napada na energetsku mrežu te zemlje. Takođe su napadnute kompanije i vlada Gruzije, dok je u napadu na zdravstvenu kompaniju u Pensilvaniji omeo medicinsku negu u dve bolnice, 60 lekarskih ordinacija i još 18 pridruženih ustanova, navodi list pozivajući se na navode iz optužnice.

Ipak, najdestruktivniji od navedenih napada, prema bezbednosnim analitičarima i vladinim zvaničnicima, bila je operacija Notpetja (NotPetya) u junu 2017, ističe Volstrit džurnal i objašnjava da su njom uništeni podaci i ugrožene korporativne mreže koji je doveo do pada sisteam širom sveta s troškovima u milijardama dolara. Samo tri američke kompanije su pretpreli gubitke od oko milijardu dolara.

Šest imenovanih – Jurij Sergejevič Andrijenko, Sergej Vladimirovič Detistov, Pavel Valerijevič Frolov, Anatolij Sergejevič Kovalev, Artem Valerijevič Očičenko i Petr Nikolajevič Pliskin – nalazi se na FBI-jevoj listi najtraženijih osoba, a Kovaleva je takođe 2018. optužio bivši specijalni savetnik Robert Muler (Mueller) zbog pokušaja hakovanja američkih izbornih sistema uoči izbora 2016.

Ruski predsednik Vladimir Putin prošlog meseca je predložio pakt Moskve i Vašingtona koji bi jamčio da se međusobno ne mešaju u izbore, što su, kako navodi Volstrit džurnal, stručnjaci za sajber bezbednost kritikovali navodeći da je ponuda izneta u zloj nameri. Pomoćnik državnog tužioca Demers u ponedeljak je rekao da otpečaćene optužnice mogu poslužiti "za procenu ruske ponude pre dve nedelje za resetovanje sajber odnosa između Rusije i SAD".

Osveta "ćudljivog deteta"

Među metama ruskih državnih hakera bile su odložene Olimpijske igre u Tokiju, kao i Zimske olimpijske igre 2018. u Južnoj Koreji, piše Tajms (The Times), navodeći da su britanski obaveštajci sprečili neke od tih napada.

Rusiji je zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama 2020. i Svetskom fudbalskom prvenstvu 2022. pošto je optužena za državne napore da dopingom dođe do većeg broja medalja. Demers je rekao da je napad na Olimpijske igre izveden kao osveta zbog istrage ruskog olimpijskog tima. Ruski sajber napadi "kombinovali su emocionalnu zrelost ćudljivog deteta s resursima države", rekao je on.

Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC) naveo je da su se hakeri GRU-a zamaskirali kao Severnokorejci i Kinezi za napad na igre 2018, i pre kazne zbog dopinga, ciljajući televizijske emitere, skijališta, kao i olimpijske zvaničnike i sponzore.

Ruski agenti su, navodi Tajms, pokušali da ubace zlonameran softver koji bi izbrisao podatke s kompjutera na Igrama, što je moglo da paralizuje takmičenje. Takođe su pokušali da ometu emitovanje ceremonije otvaranja ali su ih otkrili stručnjaci iz NCSC, navela je ta služba.

Britanski stručnjaci su, prema saopštenju Forin ofisa, takođe sprečili hakerske napade na organizatore logističke službe i sponzore odloženih Igara u Tokiju.

SAD su optužile šest ruskih vojnih obaveštajnih oficira i za napade na francusku vladajuću partiju i laboratoriju britanske vlade koja je istraživala trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

U slučaju Skripalja, SAD navode da su se ruski hakeri predstavljali kao britanski i nemački novinari kako bi napali britansku laboratoriju i Međunarodnu organizaciju za zabranu hemijskog oružja.

U napadu na francusku stranku Republika u pokretu jedan od hakera je koristio imejl nalog portparola štaba predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da pošalje dokument zaražen malverom na 30 adrese saradnika, navodi se u optužnici. To se desilo 2017. kada je Makron uspeo da pobedi kandidatkinju s krajnje desnice Marin le Pen (Marine Le Pen).

Uvid u sajber rat

Ruski sajber napadi pokazuju kako izgleda neobuzdan internet rat, ocenjuje Gardijan (The Guardian).

Američka optužnica protiv šestorice operativaca grupe Sendvorm daje detaljan prikaz kako su delovali, ukazuje britanski list, dodajući da tim GRU-a, za koji se tvrdi da je pokrenuo kompjuterski haos širom sveta kod neprijatelja Kremlja, navodno deluje iz staklenog nebodera koji je poznat pod jednostavnim nazivom "kula".

U pripremi napada na Olimpijske igre oni su proučavali taktiku i stil severnokorejskih kolega, grupe Lazarus, kako bi ih oponašali i skrenuli sumnju na Pjongjang, ukazuje Gardijan, dodajući da su sličnu taktiku primenili u napadu na britansku laboratoriju i Organizaciju za zabranu hemijskog oružja u Hagu, slanjem imejlova sa zamkama koji su navodno dolazili od poznatih nemačkih i britanskih novinara.

Uprkos svim naporima Jedinica 74455 da zavara svoj trag, čini se da su u drugim pogledima bili izuzetno aljkavi, ocenjuje Gardijan i ukazuje da su istražitelji, prema optužnici, mogli tako pomno da prate hakere da su jednog od njih uhvatili kako izgleda radi za sebe, napadajući ruske kompanije za nekretnine, trgovce automobilima, kao i menjačnice za kriptovalute u inostranstvu.

Arik Toler (Aric) iz istražnog tima Belingketa (Bellingcat) rekao da je troje od šest optuženih registrovalo svoje automobile na istu adresu, koja je povezana s jedinicom Sendvormom. "Ako pretražite sve ljude kojima su automobili registrovani na toj adresi, dobijete 47 rezultata – svi su verovatno hakeri GRU-a", dodao je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG