Dostupni linkovi

Upozorenja medijskih organizacija zbog uplitanja mađarske policije u istrage novinara


Premijer Mađarske Viktor Orban (lijevo) i biznismen Lorinc Meszaros
Premijer Mađarske Viktor Orban (lijevo) i biznismen Lorinc Meszaros

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) zatražio je od mađarske policije da prestane uznemiravati dvoje novinara koji su pozvani na ispitivanje nakon što su objavili priče koje su koristile snimke dronova na kojima se vide oklopna vozila parkirana ispred preduzeća prijatelja premijera Viktora Orbana, javila je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

CPJ je u saopštenju 28. oktobra rekao da su Gabriella Horn, izvjestiteljka za istraživačke vijesti Atlatszo, i Balazs Gulyas, izvještač nezavisne web stranice vijesti Magyar Hang, pozvani na ispitivanje zbog njihovih priča.

Snimka drona pokazala je dva vojna oklopna vozila parkirana na imanjima kompanije u vlasništvu biznismena Lorinca Meszarosa u Bicskeu, gradu 30 kilometara udaljenom od Budimpešte.

Horn i Gulyas rekli su da ih je policija pozvala kao svjedoke u krivičnoj istrazi zbog sumnje na nedozvoljeno prikupljanje podataka, krivično djelo za koje je predviđena maksimalna zatvorska kazna od tri godine.

Horn je rekla da je policija pitala zašto je napisala svoj članak, zašto misli da je vrijedna vijest, ko su njeni izvori, ko je napravio snimke drona i ko je odobrio njegovo objavljivanje, saopšteno je iz CPJ-a.

Horn je vlastima rekla da "želi provjeriti informacije koje kruže u štampi o oklopnim vozilima koja se stacioniraju na imanju i otkriti koliko su vozila opasna jer je smatrala da bi ta činjenica mogla biti od interesa za javnost".

Odbila je da odgovori na pitanja o izvorima za njenu priču, koja je objavljena 15. maja.

Gulyas, čija je priča objavljena 8. maja, rekao je za CPJ da mu je policija rekla da je kompanija u vlasništvu Meszarosa podnijela krivičnu prijavu što je pokrenulo istragu.

Rekao je da je, kada je saslušan, odbio da odgovori na bilo šta što se tiče njegovih izvora. Takođe je odbio da odgovori na pitanja o tome ko je snimio snimak i ko je odobrio članak. Takođe je protestovao zbog ispitivanja karakterišući ga kao sudsko uznemiravanje i napad na slobodu štampe.

"Mađarska policija mora prestati sa uznemiravanjem Gabrielle Horn i Balazsa Gulyasa i odustati od bilo kakve krivične istrage povezane s njihovim izvještavanjem u kojem su korišteni snimci dronova kako bi se otkrile informacije od javnog interesa", rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ za Evropu i Srednju Aziju.

"Posao je svakog novinara je da poziva na odgovornost moćne lidere u poslovnom svijetu koji su usko povezani s vladama. Pokušaj zastrašivanja novinara neprihvatljiv je i samo će pojačati sumnju da vlasti nešto kriju", rekao je Said.

Balazs Toth, advokat Atlatsza, rekao je da je policijska istraga neutemeljena jer novinari nisu koristili snimke drona da bi narušavali privatnost već da bi provjerili informacije od javnog interesa.

U odgovoru e-poštom na pitanja CPJ-a, potpukovnik Tamas Henyecz iz jedinice za poslovni kriminal mađarske policije u okrugu Fejer rekao je da se njegova istraga odvija u skladu sa zakonom.

XS
SM
MD
LG