Dostupni linkovi

Za nove tramvaje u Sarajevu osigurano 10 miliona eura


Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine (BiH) Vjekoslav Bevanda potpisao je u četvrtak, 29. oktobra sa šeficom Ureda Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za projekt Javni prijevoz Sarajevo u vrijednosti 10 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Kako je saopšteno, projektom će biti završena nabavka koja će pomoći razvoju infrastrukture javnog prevoza u Sarajevu.

“Iznos zajma je 10 miliona eura, rok otplate zajma petnaest godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice“, rekao je ministar Bevanda.

Napomenuto je da je krajnji korisnik kredita Kanton Sarajevo (KS), a projekt će implementirati kantonalno ministarstvo saobraćaja.

Kako je navodeno u saopštenju, ovim projektom obuhvaćeni su i prioritetni izazovi zaštite okoliša, kroz promociju korištenja javnog prijevoza.

Riječ je o trećem u nizu projekata koji se odnosi na poboljšanje Javnog prijevoza u Sarajevu.

Za dva projekta već su potpisani ugovori s EBRD-om i to prvi za nabavu novih električnih trolejbusa u iznosu od 15 miliona eura i drugi za remont tramvajske pruge vrijedan 20 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Vijeće ministara BiH je odluku o zajmu za obnovu voznog parka u Sarajevu donijelo 1. oktobra.

Kantonalno Javno Komunalno Preduzeće "Gradski saobraćaj" Sarajevo (GRAS) je preduzeće u državnom vlasništvu i nalazi se među najvećim poreskim dužnicima u Bosni i Hercegovini.

Radnici GRAS-a su 20. oktobra organizovali dvostani štrajk upozorenja zbog blokade računa preduzeća, čime su radnici dva mjeseca bez plata.

Ukupan dug GRAS-a prema Poreskoj upravi Federacije BiH je iznosio 130 miliona maraka (oko 65 miliona eura) po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV), a po presudama prema tužbama radnika oko 20 miliona maraka (oko 10 miliona eura).

XS
SM
MD
LG