Dostupni linkovi

Kazna za nenošenje maski u Severnoj Makedoniji 20 evra


Skoplje

Nošenje zaštitne maske na otvorenom postaje obavezno za sve građane u Severnoj Makedoniji, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče. On je na Fejsbuku objavio da je za nenošenje maske na otvorenom predviđena novčana kazna od 20 evra i pozvao građane da poštuju mere zaštite od COVID-19.

Od obaveznog nošenja maski izuzeti su oni koji se bave sportom na otovrenom ili u zatvorenom uz specifične protokole, borave u dvorištu porodične kuće i ugostiteljskom objektu uz poštovanje mera zaštite, kao i za mlađe od šest godina i osobe sa posebnim potrebama.

Izmenama Zakona za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, uvedena je zabrana okupljanja više od četiri osobe na otvorenom posle 22 sata, a za nepoštovanje mere koja ogarničava grupisanje tokom celog dana u manjem ili većem obimu predviđena je kazna od 500 evra.

Zakon sada reguliše i samoizolaciju, koja je obavezna pri testiranju na korona virus od zakazivanja testa do dobijanja rezultata i produžava se ukoliko je rezultat pozitivan, a kazna za nepoštovanje je 50 evra.

Kako su objavili lokalni mediji, izmenama, koje je parlament usvojio sinoć, povećavaju se i ingerencije inspekcijskih službi koje kontrolišu sprovođenje mera, koje predviđaju i zatvaranje ugostiteljskih objekta ukoliko se ne poštuju COVID protokoli.

XS
SM
MD
LG