Dostupni linkovi

Francuska će se založiti za sankcije EU protiv Turske


Erdoan je ranije pozvao na bojkot francuskih proizvoda, nekoliko dana pošto je Pariz vratio svog ambasadora u Ankari: Erdoan (levo) i Makron
Erdoan je ranije pozvao na bojkot francuskih proizvoda, nekoliko dana pošto je Pariz vratio svog ambasadora u Ankari: Erdoan (levo) i Makron

Francuska će se založiti za sankcije na evropskom nivou protiv Turske u svetlu tenzija između Evropske unije (EU) i Ankare zbog nekoliko spornih pitanja, izjavio je danas (28. oktobar) francuski državni sekretar zadužen za evropske poslove Kleman Bon (Clement Beaune).

"Založićemo se za jaku evropsku reakciju i mere, među kojima su sankcije kao moguće oruđe", rekao je Bon u obraćanju gornjem domu francuskog parlamenta.

Prema njegovim rečima, poslednja u nizu reakcija predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) koji je vređao francuskog kolegu Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) predstavlja deo celokupne strategije koju Turska koristi za sveopšte provokacije.

Erdoan je 26. oktobra pozvao na bojkot francuskih proizvoda, nekoliko dana pošto je Pariz vratio svog ambasadora u Ankari, jer je turski predsednik izrazio sumnju "u mentalno zdravlje Makrona".

Turska zamera Makronu što je podržao slobodu objavljivanja karikatura o muslimanskom proroku Muhamedu na komemoraciji Samuelu Patiju (Paty), nastavniku istorije, kojeg je 16. oktobra ubio islamista jer je na času o slobodi izražavanja svojim đacima pokazao karikature Muhameda.

Turska je pored tenzija sa Francuskom u sporu sa Grčkom i Kiprom, članicama EU, zbog eksploatacije gasa u istočnom delu Sredozemnog mora.

XS
SM
MD
LG