Dostupni linkovi

U Federaciji BiH se instalira 100 respiratora čija je nabavka pod istragom


Sporni respiratori uvezeni iz Kine na sarajevskom aerodromu

Kompanija iz Beograda "Profesional Medic" putem svoje sestrinske firme "Dre Medical" iz Sarajeva počela je sa instalacijom 100 respiratora, koji su u aprilu mjesecu nabavljeni iz Kine putem firme ˝Srebrna malina˝ koja se bavi proizvodnjom i preradom malina, u nabavci koja je predmet istrage Tužilaštva BiH.

Mustafa Kadribegović , v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u izjavi za RSE potvrdio je da se krenulo sa instalacijom spornih respiratora koja će biti izvršena besplatno.

¨Već jutros je počela instalacija dva respiratora u goraždanskoj bolnici. Firma Profesional Medical sa svojom firmom Dre Medical u Sarajevu ponudila je besplatno instaliranje stotinu respiratora ACM812A. Posao oko instalacije svih 100 respiratora trebao bi biti gotov za dvadesetak dana.˝, istakao je Kadribegović

Zanimiljivo je da je Federalna uprava Civilne zaštite već dva puta raspisivala tender za instalaciju spornih respiratora po cijeni od oko 150 hiljada KM (75 hiljada evra), ali nije bilo zainteresovanih ponuđača.

˝S obzirom na već dva propala tendera postojale su opcije da se raspiše novi ili da se respiratori podijele po bolnicama, a da one traže firme koje će instalirati medicinske aparate. Mi smo se odlučili ipak da prihvatimo ovu donaciju I raspodijelimo respiratore po bolnicama, a koji su trenutno uskladišteni u prostorijama ˝Hercegovina lijeka˝ u naselju Rajlovac u Sarajevu.˝, izjavio je Kadribegović.

Kadribegović je napomenuo da respiratori nikada nisu bili pod zabranom raspolaganja, uprkos istrazi Tužilaštva o njihovoj nabavci, već da je problem bio tehničke I proceduralne prirode.

˝Nismo mogli da nađemo tehničara za instalaciju, te smo išli u procedure njihovog upisa u registar medicinskih sredstava, za šta se kasnije Agencija za lijekove I medicinska sredstva BiH proglasila nenadležnom jer je riječ o interventnom uvozu.˝, pojasnio je Kadribegović

Podsjećamo da je 100 kineskih respiratora kupila firma "Srebrena malina" za 10,5 miliona KM (5,25 miliona evra). Novac je dala Vlada Federacije BiH, a sporni ugovor je potpisala Federalna uprava civilne zaštite. Respiratori su u BiH stigli u aprilu mjesecu, te se od tada nalaze u skladištu.

Zbog sumnjive nabavke Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

XS
SM
MD
LG