Dostupni linkovi

Vučić: Više od 1.200 obolelih, zaražen i direktor Infektivne klinike u Beogradu


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

„Danas je najteži dan za Srbiju. Imaćemo više od 1.200 zaraženih. Od toga je polovina u Beogradu“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti 28. oktobra.

Dodao je da je prethodno na sastanku sa rukovodiocima covid bolnica u Srbiji razmatrano kako da se zdravstveni sistem suprotstavi naletu korona virusa.

Sastanak je usledio dan pošto je u utorak, 27. oktobra, zabeležen rekordan broj zaraženih u 24 sata od početka epidemije - 1.053.

„Gotovo je dupliran broj hospitalizovanih u odnosu na prošli ponedeljak, veći je i broj pacijenata na respiratorima, a zabrinjava mogućnost da bi eksponencijalni rast "korona brojki" mogao da ugrozi i funkcionisanje zdravstvenog sistema“, kazao je Vučić.

On je rekao da neće biti novih mera, ali je naglasio da će nadležni oštro sankcionisati sve koji ne poštuju već donete mere.

„Drugi izbor nemamo. Ne možemo da zaustavimo ekonomiju. Ne možemo da ni zaustavimo život“, rekao je Vučić i najavio da će pojedine bolnice preći u covid sistem.

Zaražen i doktor Stevanović

Veliki problem, kako je rekao Vučić, jeste to što je veliki broj medicinskih radnika zaražen.

„Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović je zaražen. Brinemo za njegovo zdravlje“, otkrio je Vučić.

“Srbija sa medicinskom opremom i lekovima odlično stoji. Imamo u magacinu 955 stabilnih respiratora i 114 mobilnih u rezervi”, kazao je Vučić i dodao da će se organizovati obuka lekara za rukovanje respiratorima.

Govorio je i o nabavkama vakcina protiv gripa.

“Proporcionalno broju stanovnika primićemo najviše vakcina protiv gripa. Time smanjujemo opasnost da se sudare grip i korona u bolnicima - rekao je Vučić i zahvalio Mađarskoj i Nemačkoj na pomoći.

Još jednom je apelovao na građane da poštuju epidemiološke mere.

“Kupićemo vakcinu za koronu čim se pojavi i biće besplatna za sve građane”, rekao je Vučić.

Vučić je podvukao da bez obzira na statistiku poslednjih dana, Srbija drži situaciju pod kontrolom.

„Daleko smo od panike. Brojevi će svakako da rastu“, rekao je Vučić i zahvalio građanima koji poštuju mere i ponašaju se odgovorno.

Srbiji nisu potrebne nove mere i policijski čas, već da se svi pridržavaju aktuelnih mera, rekao je i epidemiolog Miomir Pelemiš.

„Apelujem na nadležne da rigorozno kontrolišu da li se poštuju mere. Svi su ugroženi. Od ove bolesti umiru i mladi. Samo poštovanjem mera ovo se može zaustaviti. Ne znam da li ima nekoga ko ne zna nekoga ko je zaražen“, rekao je Pelemiš.

Na sastanku sa rukovodiocima covid-bolnica bili su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretari Berislav Vekić i Mirsad Đerlek i epidemiolozi.

XS
SM
MD
LG