Dostupni linkovi

Protest 'Žena u crnom' ispred ambasade Poljske u Beogradu zbog zabrane abortusa


Aktivistkinje "Žena u crnom" ispred Ambasade Poljske
Aktivistkinje "Žena u crnom" ispred Ambasade Poljske

Aktivistkinje i aktivisti nevladinih organizacija „Žene u crnom“ i Autonomnog ženskog centra protestvovali su 28. oktobra ispred Ambasade Poljske u Beogradu, u znak solidarnosti sa stotinama hiljada Poljaka koji na poziv građanskog udruženja "Opštepoljski štrajk", već šesti dan protestuju u Varšavi i više od 100 gradova širom zemlje zbog gotovo potpune zabrane abortusa, koja je ustanovljena odlukom Ustavnog suda Poljske 23. oktobra.

„Solidarnost sa feministkinjama Poljske, „Stop zabrani abortusa u Poljskoj“, „Ženski pakao“, „Revolucija je žena“, „Ovo je rat protiv žena“, „Žene nisu inkubatori“ samo su neke od poruka na transparentima koje je tridesetak aktivistkinja i aktivista „Žena u crnom“ i Autonomnog ženskog centra istaklo u mirnom protestu ispred poljske ambasade u Beogradu.

„Mi smo u stalnom kontaktu sa našim feminističkim prijateljicama i aktivistkinjama iz Poljske, koje su potpuno šokirane i preneražene načinom na koji fundamentalistički teror Katoličke crkve, zajedno sa ultradesničarskim i klerofašističkim organizacijama i, naravno, uz podršku države, ne samo da poništavaju i poriču osnovna ljudska prava žena, nego izražavaju gnušanje i prezir prema milionima Poljaka koji se ne slažu sa zabranom abortusa“, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) čelnica „Žena u crnom“ Staša Zajović.

Poziv ženama da u sredu stupe u štrajk

Građansko udruženje Opštepoljski štrajk žena pozvao je Poljakinje da u sredu, 29. oktobra, stupe u štrajk i ne odu na posao.

Stotine hiljada Poljaka na poziv tog udruženja već šesti dan blokiraju saobraćaj na glavnim raskrsnicama, ulicama i mostovima u Varšavi i više od 100 gradova širom Poljske, protestujući zbog zabrane abortusa.

Okupljeni protestuju zbog presude Ustavnog suda 23. oktobra, kojom je Poljakinjama gotovo potpuno zabranjen abortus, osim kada je uzgrožen život majke ili je trudnoća plod silovanja.

"Pakao za žene", "Dosta nam je", "Nosite se", Abortusi bez granica", "Ruke su vam krvave", "Prava žena zajednička stvar", "Vlada nije trudnoća, može da se ukloni" i "Ovo je rat", neke su od poruka na transparentima, koje su mase ljudi uz crne kišobrane, simbole ranijih protesta žena, ponele na demonstracije povodom gotovo potpunog ukidanja prava na abortus koji u Poljskoj ne jenjavaju već nekoliko dana.

Potpredsednik poljske vlade, lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski (Jaroslaw Kaczynski), poručio je demonstrantima da nema šanse da se preinači presuda Ustavnog suda o tome, a Poljake je pozvao da po svaku cenu brane crkve od protesta žena.

"To je obaveza države ali i obaveza građana. Posebno moramo da branimo poljske crkve. Po svaku cenu. Pozivam sve članove Prava i Pravde i one koji nas podržavaju da uzmu učešće u odbrani crkve", poručio je 27. oktobra Kačinjski na društvenim mrežama.

U Varšavi su demonstranti pošli pred crkvu na Trgu tri krsta u centru grada gde je policija morala da ih odvoji od samozvanih domobrana iz redova poljskih desničarskih ekstremista i radikala, koji, kao i u nedelju, na nekim mestima obezbeđuju crkve da u njih ne uđu demonstranti.

Poglavar crkve apelovao na demonstrante da poštuju drugo mišljenje

Poglavar Poljske katoličke crkve, koja je inače zahvalila Ustavnom sudu na presudi da je protivustavno da se u Poljskoj prekinu trudnoće u kojima bi bile rođene bebe sa teškim deformitetima ili zbog teških oboljenja osuđene na kratak život u neizrecivoj patnji, Vojćeh Polak apelovao je na sve u Poljskoj da svoje proteste izražavaju bez agresije, poštujući drugo mišljenje.

"Nemojmo da prelazimo granice, ne produbljujmo podele, poštujmo jedni druge, poštujmo naše svetinje", apelovao je u video poruci nadbiskup Polak.

"Revolucija koja je počela to nije samo borba za pravo na abortus. To je borba za slobodu koja je pogažena na brutalan način a abortus je njen simbol", kazala je u nedelju, 26. oktobra, jedna od organizatorki protesta iz Opštepoljskog štrajka žena Marta Lempart.

Marta Lempart: Biskupi i vlast se umešali Poljakinjama u najintimnija pitanja

Velikodostojnicima Poljske katoličke crkve poručila je da se ne čude protestima u crkvama i pred njima kada su se biskupi zajedno sa vlastima umešali Poljakinjama u najintimnija pitanja.

Vladajući poljski konzervativci iz stranke Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog otkako su došli na vlast 2015. godine pokušavali su da ukinu potpuno pravo ženama na veštački prekid trudnoće, pooštravajući zakon koji je posle mučnih debata donet kao nacionalni kompromis 1993. godine, ali su se uvek povlačili pred protestima stotina hiljada Poljakinja na ulicama.

Sada je zato zaobiđen parlament i nađena je prečica da grupa poslanika Prava i pravde zatraži ocenu Ustavnog suda u kome su sada sve sudije, osim jednog, izabrane po preporuci vladajuće stranke, a Ustavni sud je ocenio da je fetus dete u prenatalnoj fazi koje kao ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo i na život, tako da je taj izuzetak iz zakona koji je do sada omogućivao abortus u suprotnosti sa Ustavom Poljske.

Bivši poljski premijer, kasnije predsednik Evropskog saveta, a sada šef Evropske narodne partije Donald Tusk, upozorio je da niko nije bio zadovoljan kompromisom iz 1993. godine da je veštački prekid trudnoće u Poljskoj zabranjen uz tri izuzetka - kada je teško oštećen plod, kada je ugrožen život ili zdravlje trudnice i kada je trudnoća plod krivičnog dela - silovanja ili incesta.

"Jedina prednost tog kompromisa bila je da je čuvao Poljake da ne izbije građanski rat oko abortusa. Namenski su kompromis. Ali biće poraženi, već su poraženi", poručio je povodom odluke Ustavnog suda Donald Tusk.

XS
SM
MD
LG