Dostupni linkovi

Širom Poljske protesti zbog presude o abortusu


Učesnica protesta u Gdinji drži transparent na kome piše "Nećemo biti žrtve", 23. oktobar 2020.
Učesnica protesta u Gdinji drži transparent na kome piše "Nećemo biti žrtve", 23. oktobar 2020.

Hiljade žena izašlo je na protest protiv novih zakona o abortusu u Poljskoj. Presudom suda u četvrtak zabranjeni su gotovo svi pobačaji - sa izuzetkom samo za slučajeve silovanja, incesta ili tamo gde je zdravlje majke ugroženo.

Prekidi trudnoće izvedeni kada je fetus nepravilno oblikovan, što je činilo 98 odsto legalnih prekida trudnoće prošle godine, sada su zabranjeni. Poljska je već imala neke od najstrožih zakona Evropske unije o pobačaju i godišnje priznaje manje od 2.000 abortusa kao legalne. Međutim, ženske grupe procenjuju da se do 200.000 abortusa izvrši ilegalno ili u inostranstvu.

Protesti su, između ostalih gradova, održani u Poznanju, Varšavi, Vroclavu i Krakovu, pokazali su snimci privatnog emitera TVN. Jedna demonstrantkinja u Gdiniji, Magda (34), rekla je emiteru: "Žene u ovoj zemlji nisu poštovane. Niko nas ne sluša", prenosi BBC.

Odluku je doneo ustavni sud zemlje, koji je reformisala vladajuća stranka Pravo i pravda.

Nadbiskup Stanislav Gadecki, šef poljske episkopske konferencije, i poljsko predsedništvo pozdravili su presudu. Ustavni sud optužen je da je u svoje redove ubrojao mnoge sudije odane Pravu i pravdi, a Donald Tusk - koji sada predvodi Evropsku narodnu stranku nakon predsedavanja Evropskim savetom - kritikovao je presudu.

Trenutna ograničenja zbog epidemije korona virusa ograničavaju javna okupljanja u Varšavi na samo 10 ljudi. U četvrtak uveče demonstranti i policija sukobili su se ispred kuće zamenika premijera Jaroslava Kačinjskog.

XS
SM
MD
LG