Dostupni linkovi

Džaferović: Nagovještaj Deklaracije SNSD-a i HDZ-a opasnost po BiH


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreo se u utorak, 27.oktobra, sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom.

Kako je saopšteno iz Džaferovićevog kabineta, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji i nastavku provođenja reformi koje će Bosni i Hercegovini omogućiti dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

“Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da posljednje izjave, koje nagovještavaju deklaraciju SNSD-a i HDZ-a kojom bi se ultimativno tražilo uređenje BiH samo po želji ove dvije stranke, uz prijetnju etničkim podjelama, predstavljaju opasnost po stabilnost naše zemlje, ali i cijele regije. Naglasio je da je imperativ za sve u BiH striktno poštovanje svih odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i svih donesenih zakona, te da neće biti prihvaćeno ništa što je u suprotnosti sa time i sa evropskim standardima”, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Navodi se i da je Džaferović kazao kako od predstavnika međunarodne zajednice ‘zahtijeva da izvršavaju svoj mandat koji je propisan Daytonskim mirovnim sporazumom, kako bi se na vrijeme spriječile nove političke krize i negativne posljedice koje iz toga mogu proizaći, te izrazio očekivanje da će i visoki predstavnik Valentin Inzko reagovati u skladu sa svojim mandatom, propisanim Daytonskim mirovnim sporazumom’.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH je krajem septembra najavio da će Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) raditi na izradi deklaracije o izlasku dva naroda iz BiH, ‘ukoliko se i dalje na bazi presuda Evropskog suda za ljudska prava bude dovodio u pitanje princip "konstitutivnosti naroda", i bude zahtijevalo građansko uređenje BiH, saopćeno je iz njegovog ureda’.

Dodik je to rekao u intervjuu za Večernji list, tokom posjete Zagrebu, komentarišući izjavu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da "Bošnjaci trpe teror manjine", obrazlažući da je neprihvatljivo da SDA zagovara građansku državu, na šta kako je rekao Dodik, Srbi i Hrvati nikad neće pristati.

XS
SM
MD
LG