Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH se žalilo zbog ukidanja mjera zabrane u predmetu Novalić i drugi


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je u zakonom propisanom roku uputilo žalbu Krivičnom vijeću Suda BiH protiv odluke kojim su ukinute mjere zabrane prema osumnjičenima u predmetu „Respiratori“ - premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i direktoru preduzeća "FH Srebrena malina“ Fikretu Hodžiću.

Budući da postupajući tužitelji nisu tražili produženje mjera zabrane za osumnjičene u predmetu, Sud BiH ih je u srijedu (5. avgusta) ukinuo.

Tužilaštvo BiH navodi da se žalilo protiv ove odluke jer je Sud BiH u potpunosti propustio utvrditi da li su mjere zabrane ispunile svrhu.

„Sud BiH može donijeti na zakonu zasnovanu odluku o potrebi dalje primjene mjera zabrane prema osumnjičenim licima tek nakon što utvrdi rezultate mjera koje su bile na snazi, od čega će ovisiti potreba njihovog daljeg postojanja, ukidanja, pooštravanja ili zamjene za neku drugu mjeru propisanu zakonom“, stav je Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme „FH Srebrena malina“ tokom pandemije korona virusa nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura), a za koje je Tužilaštvo BiH utvrdilo da su neupotrebljivi.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, kojeg je Tužilaštvo BiH zatražilo zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“.

XS
SM
MD
LG