Dostupni linkovi

Đukanović negirao tvrdnje Nacionala o umješanosti u ubistvo Pukanića


Najnovije izdanje magazina "Nacional"

Kabinet predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića negirao je navode hrvatskog Nacionala o njegovoj umiješnosti u ubistvo Iva Pukanića, glavnog i odgovornog urednika tog nedjeljnika od pre dvanaest godina.

Na naslovnoj strani Nacionala danas, 27. oktobra objavljeno je da taj magazin „posjeduje snimak telefonskog razgovora“ u kojem jedan od pripadnika srpskog podzemlja Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, tvrdi da je Đukanović umiješan u ubistvo Pukanića.

„Ta neistina predstavlja reciklažu laži koja je još prije osam godina lansirana, i odmah nakon toga demantovana od svih aktera te konstrukcije, pa i od samog Sretena Jocića, koji je u Srbiji u međuvremenu pravosnažno oslobođen optužbi za ubistvo vlasnika 'Nacionala'”, navodi se u reagovanju Đukanovićevog kabineta.

Dodaje se da pritisci tadašnjeg policijskog rukovodstva Srbije, u vrijeme vlasti Borisa Tadića, da Jocić, lažno optuži Đukanovića, kako bi se na taj način diskreditovala Crna Gora i njeno rukovodstvo, nisu dali željeni učinak.

„Tada su raskrinkani kao jedan od brojnih metoda u pokušaju kriminalizacije Mila Đukanovića, koji razni obavještajno - medijskih centri, sprovode duže od 20 godina. Jedan od takvih pokušaja bila je i “Duvanska afera”, koja je i sudski verifikovana kao podmetačina, dok su svi akteri u tom procesu, pred italijanskim sudovima, pravosnažno oslobođeni svih optužbi“, ističe se u reagovanju.

Ocjenjuje se da je činjenica da „Nacional”, koji je bio glavno oruđe, u lažnoj „duvanskoj kampanji”, u susret godišnjici ubistva osnivača ovog lista, reciklira senzacionalistički obrađenu laž iz 2012. godine.

„To smatramo očajničkim pokušajem dizanja tiraža i nuđenja svojih usluga onim centrima koji Crnu Goru i dalje doživljavaju kao svoju metu", kaže se u reagovanju Službe za informisanje Đukanovića.

Ivo Pukanić i Niko Franjić, direktor „Nacionalovog“ marketinga ubijeni su podmetnutom eksplozivnom napravom u dvorištu „Nacionala“ 2008.godine.

U Hrvatskoj je, za ubistvo Pukanića, izrečena pravosnažna presuda, ali je i ostalo nepoznato ko je naručilac. Robertu Mataniću koji je osuđen kao organizator grupe, Vrhovni sud Hrvatske je 2014. godine potvrdio 33 godine zatvorske kazne. Njegovom rođaku Luki Mataniću, za pomaganje je kazna smanjena je sa 16 na 15 godina, a to je učinjeno i za Amira Mafaljanija.

Osnovna teza tekstova objavljivanih od 2001. je da su Milo Đukanović, Zoran Đinđić i Stanko Subotić bili dio „duvanske mafije“ koja je krijumčarila cigarete i na tome zaradila enorman novac. Na osnovu tekstova u Italiji je pokrenuta istraga koja je rezultirala oslobađajućim odlukama.

2009. godine sud je odustao od istrage protiv tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića. Godinu kasnije oslobodio je optužbi Miroslava Ivaniševića, nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Crne Gore, a 2013. i srpskog državljanina Stanka Subotića.

Isti sud je januara 2019. oslobodio i preostale optužene crnogorske državljane Branka Vujoševića, Veselina Barovića, Dušanku Pešić-Jeknić i srpskog državljanina Andriju Draškovića od optužbi za šverc duvana i mafijaško udruživanje. Sud u Bariju odlučio je da neće biti nastavljen postupak protiv Branislava Brana Mićunovića zbog nastupanja zastare.

XS
SM
MD
LG