Dostupni linkovi

Dvojica osumnjičenih za saučesništvo u ubistvu 78 Bošnjaka kod Ključa uhapšeni u Banjaluci


Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva (Foto: Zgrada Tužilaštva BiH u Sarajevu)

Službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uhapsili su danas na područiju Banjaluke Unčanin Boška, rođenog 1969. godine u Prijedoru i Despot Dragana, rođenog 1964. godine, u Laništu, Ključ, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšeni se sumnjiče za saučesništvo u ubistvu 78 civila bošnjačke nacionalnosti u junu 1992. godine u mjestu Velagići, opština Ključ u sjeverozapadnom dijelu BiH.

"Oni se terete da su, dana 1. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, opština Ključ, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zarobljeni u zgradi osnovne škole. Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevežena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II.", navodi se u optužnici bh. Tužilaštva.

Tužilaštvo tereti osumnjičene, koji su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine, da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva.

XS
SM
MD
LG