Dostupni linkovi

Željku Maričiću dve godine zbog ratnog zločina u Ključu


Viši sud u Beogradu

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donelo je presudu kojom je Željko Maričić, pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na kaznu zatvora od dve godine, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navedeno je na sajtu Tužilaštva za ratne zločine.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine Maričić je tokom maja 1992. godine na području opštine Ključ lišio slobode i nečovečno postupao prema civilima tako što ih je fizički zlostavljao, kao i da je jednu osobu ubo nožem u leđa.

Željko Maričić se tereti da je krajem maja 1992.godine, kao pripadnik VRS, došao u prostorije Osnovne škole „Nikola Mačkić“,u kojoj je bio zatvoren veći broj civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti iz naselja Velagići, Pudin Han, Sanica, Krasulje, te još nekoliko naselja sa područja Opštine Ključ, te ih je fizički zlostavljao.

U dokumentaciji Fonda za humanitarno pravo navodi se da je Maričić, iznoseći svoju odbranu, priznao da je tukao oštećene, ali ne u tolikoj meri kako je to navedeno u optužnici. On je, kako se navodi, rekao da se kaje zbog svojih postupaka prema njima, navodeći da je to učinio isključivo zbog toga što je bio pod uticajem alkohola.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

XS
SM
MD
LG