Dostupni linkovi

Protesti širom Italije zbog pooštravanja mera protiv širenja korona virusa


Protest u Torinu 26. oktobra

Širom Italije u ponedeljak uveče izbili su nasilni protesti zbog novih ograničenja za obuzdavanje drugog talasa korona virusa koji potresa zemlju, prenosi BBC. Zabeleženi su sukobi u nekoliko većih gradova - uključujući Torino, gde su na policajce bacane petrolejske bombe. U Milanu je policija koristila suzavac za rasterivanje demonstranata, dok je nasilje zabilježeno i u Napulju.

Demonstracije su počele ubrzo nakon što je naredba nacionalne vlade o zatvaranju restorana, barova, teretana i bioskopa stupila na snagu u 18 časova po lokalnom vremenu. Mnogi regioni takođe su uveli noćni policijski čas - uključujući Lombardiju, gde je Milano, i Pijemont, gde je Torino. Protesti su se održali u desetak drugih gradova, uključujući Rim, Đenovu, Palermo i Trst.

Iako je prvobitno nacionalno zaključavanje ranije ove godine sprovedeno na miran način, najava ponovnih mera naišla je na momentalni otpor. Mala preduzeća tvrde da se još uvek oporavljaju od tog prvog zaključavanja i da bi zbog dodatnih ograničenja mogla bankrotirati.

Brojne luksuzne prodavnice u centralnom Torinu, opustošene su. Demonstranti su palili petarde i baklje, dok je policija u zaštitnoj opremi odgovorila suzavcem. U Milanu su gomile skandirale "Sloboda, sloboda, sloboda!" dok su se sukobljavali sa policijom u centru grada. Grad je glavni grad Lombardije, koju je virus posebno pogodio.

Nove mere predviđaju da restorani, barovi i kafići moraju zaustaviti uslugu za stolovima u 18 časova i ponuditi samo dostavu do ponoći. Kontaktni sportovi su zabranjeni, ali prodavnice i većina preduzeća ostaće otvoreni. Nova ograničenja, koja su na snazi do 24. novembra, takođe cpredviđaju da se 75 odsto nastave u italijanskim srednjim školama i univerzitetima izvodi putem Interneta, umesto u učionici.

Regionalne vlade zatražile su da se sva nastava odvija putem učenja na daljinu, izvestili su italijanski mediji, ali se tom potezu usprotivila ministarka obrazovanja Lucia Azzolina. Vlada takođe poziva ljude da ne putuju van svojih rodnih gradova ukoliko to nije neophodno i da izbegavaju korišćenje javnog prevoza ako je moguće.

"Mislimo da ćemo ovog meseca malo patiti, ali ako stisnemo zube ovim ograničenjima, moći ćemo ponovo da dišemo u decembru", rekao je premijer Giuseppe Conte na konferenciji za novinare u nedelju.

XS
SM
MD
LG