Dostupni linkovi

WHO: Evropi je potrebno ‘ozbiljno ubrzanje’ u borbi protiv korona virusa


Evropi je potrebno "ozbiljno ubrzanje" u borbi protiv korona virusa, a nedostatak kapaciteta za traženje kontakata mogao bi bolest odvesti u mrak, rekao je u ponedjeljak najviši zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U Evropi je, piše Reuters, slika nemilosrdno mračna jer je niz zemalja izvijestio o rekordnom povećanju, predvođena Francuskom, koja je u nedjelju prvi put objavila više od 50.000 dnevnih slučajeva, dok je kontinent prešao prag od 250.000 smrtnih slučajeva.

Regija koja u WHO ima 46 zemalja članica čini 46 posto globalnih slučajeva i gotovo trećinu smrtnih slučajeva, rekao je Mike Ryan, glavni stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve.

"Trenutno dobro zaostajemo za ovim virusom u Evropi, tako da će pomak naprijed zahtjevati ozbiljno ubrzanje ono što radimo", rekao je Ryan na konferenciji za novinare.

Klinički kapacitet za upravljanje hospitaliziranim pacijentima koji boluju od COVID-19 povećan je u evropskoj regiji, a stope smrtnosti su "vrlo vrlo niske", rekao je Ryan, odajući počast zdravstvenim sistemima i medicinskim radnicima.

"Ali vidimo veliki broj slučajeva, vidimo raširenu bolest, vidimo vrlo visoke stope pozitivnosti i sve veći nedostatak kapaciteta za bilo koji efikasan oblik traženja kontakata koji će dalje dovesti bolest u mrak ", rekao je.

"I mnoge su zemlje sada suočene sa mogućnošu zatvaranja u narednim sedmicama. Ovo nije situacija u kojoj bih, siguran sam, nijedna zemlja u Evropi ili svijetu ne želi da se nađe”, dodao je.

Maria Van Kerkhove, tehnička šefica WHO-a za COVID-19, rekla je kako se još uvijek nadaju da države neće morati potpuno da se zatvaraju.

XS
SM
MD
LG