Dostupni linkovi

DF pismom traži izjašnjenje ambasadorke SAD u Podgorici 


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Demokratski front (DF) zatražio je u ponedeljak 26. oktobra od ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) da saopšti da li podržava stav da lideri tog političkog saveza ne mogu biti u novoj Vladi Crne Gore.

U otvorenom pismu Rajzing Rajnke iz DF-a su naveli da ih je mandatar Zdravko Krivokapić obavijestio da mu je od strane inostranog faktora ultimativno saopšteno da lideri tog saveza “ne mogu zauzeti ona mjesta u Vladi koja im je dao narod”.

“S obzirom da smo ovu informaciju dobili ubrzo nakon sastanka kojeg je Krivokapić imao u Vašoj ambasadi, željeli bi da čujemo od Vas, ili od nekog nadležnog u Stejt Departmentu, da li Vaša administracija podržava ovako skandalozan stav”, navodi se u pismu.

Iz DF-a također navode da njihove informacije “iz krugova bliskih administraciji američkog predsjednika Donalda Trampa govore da će se u potpunosti poštovati svi demokratski standardi prilikom izbora nove Vlade u suverenoj Crnoj Gori, kao i na drugim prostorima”.

Iz DF-a ističu da ih interesuje ambasadorkin stav, kako bi, kako su naveli “građani Crne Gore mogli da procijene šta znači ovaj ultimatum, ako je saopšten sa Vaše strane”, navodi se u pismu.

Ambasada SDA-a se još uvijek nije oglasila o ovom pitanju.

Mandatar Krivokapić je 24. oktobra na Twitteru napisao da nijedna stranka pobjedničke koalicije neće biti isključena iz procesa formiranja Vlade, ističući da „insistiranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes građana ni države jer Crnu Goru čekaju teški i istorijski izazovi koje samo Vlada sa ekspertskim karakterom može prevazići“.

Nakon toga iz DF-a su uslijedile optužbe da se zapadne države miješaju u sastavljanje vlade pobjedničke koalicije na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

Prethodno su iz DF-a tvrdili da Srpska pravoslavna crkva utiče na proces formiranja vlade od strane mandatara Krivokapića.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik 'Pokreta za promjene' Nebojša Medojević je 22. oktobra saopštio da na mandatara veći uticaj imaju djelovi Srpske pravoslavne crkve, te biznis i medijska elita u Crnoj Gori, nego političke stranke koje je predvodio na izborima.

Lideri DF-a od ranije su saopštili da pretenduju na ključne resore u novoj vladi.

Trojna koalicija koja je osvojila većinu na izborima 30. avgusta Zajedno za Crnu Goru, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, od 8. oktobra zvanično pregovara o podjeli resora u novoj Vladi i personalnim rješenjima.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 8. oktobra formalno predložio Zdravka Krivokapića za mandatara.

XS
SM
MD
LG