Dostupni linkovi

Pozitivan imunološki odgovor starijih učesnika testiranja vakcine AstraZenece


Jedna od vodećih svjetskih eksperimentalnih vakcina protiv COVID-19 koja se trenutno razvija, proizvodi imuni odgovor kod mladih, ali i kod starijih osoba, prenosi Reuters.

Posljednje informacije o vakcini koju zajednički razvijaju AstraZeneca i britanski Oxford Univerzitet, također pokazuje niže štetne reakcije kod starijih osoba, saopštili su iz AstraZenece u ponedeljak.

“Ohrabrujuće je vidjeti da su odgovori imunogenosti slični kod starijih i mlađih osoba, te da je reaktogenost manja kod starijih osoba gdje je veća šansa za teži oblik COVID-19”, rekao je glasnogovornik AstraZenece.

Očekuje se da bi vakcina AstraZenece mogla da bude među prvima koja bi dobila odobrenje za korištenje, piše Reuters.

Vijest da i starije osobe imaju imunološki odgovor na vakcinu je pozitivna piše Reuters, jer imuni sistem slabi sa godinama.

Britanski ministar zdravlja Matt Hancock rekao je da vakcina još uvijek nije spremna, ali da se priprema logistika za moguće puštanje vakcine u prvoj polovini 2021. godine.

Na pitanje BBC-ja da li bi neki ljudi mogli primiti vakcinu ove godine, on je rekao da ne isključuje tu mogućnost, ali da to nije glavno isčekivanje. “Program dobro napreduje, ali još nije gotovo”, rekao je Hancock.

Rad na vakcini nazvanoj AZD1222 počeo je u januaru ove godine. Virusna vakcina bazira se na oslabljenoj verziji virusa prehlade koja uzrokuje infekcije kod čipanzi.

Virus prehlade čimpanze genetski je promijenjen tako da uključuje genetsku sekvencu takozvanog proteina šiljaka koji korona virus koristi za ulazak u ljudske ćelije. Nada je da će ljudsko tijelo napasti korona virus ako dođe u dodir sa njim.

Testovi koji su rađeni na imunogenost kod starijih sudionika istraživanja, podržali su podatke objavljene u julu prema kojima je vakcina stvorila “značajan imunološki odgovor” kod mladih u dobi od 18 do 55, saopštio je ranije Financial Times.

AstraZeneca je ranije ovog mjeseca najavila da nastavljaju sa istraživanjem nove vakcine. Istraživanje je pauzirano kada se jedan od ispitanika u Britaniji razbolio. Jedan od volontera u Brazilu preminuo je tokom kliničkog ispitivanja, no kompanija je odlučila da nastavi sa istraživanjem.

Neimenovani izvor rekao je agenciji Reuters da bi ispitivanje bilo suspendovano da je dobrovoljac koji je preminuo primio vakcinu protiv COVID-19, sugerišući da je ta osoba bila član kontrolne grupe kojoj je data vakcina protiv meningitisa.

Ispitivanje koje se nalazi u trećoj fazi uključuje 30.000 volontera.

Pored vakcine AstraZenece i druge kompanije poput kineske Sinovec i ruske vakcine Sputnik-V, rade na potencijalnim rješenjima za COVID-19. Američka Johnson&Johnson kompanija ranije ovog mjeseca najavila je da pauziraju testiranje zbog neobjašnjive bolesti učesnika studije.

XS
SM
MD
LG