Dostupni linkovi

Tihanovskaja pozvala na nacionalni štrajk u Belorusiji


Protest u Minsku 25. oktobra
Protest u Minsku 25. oktobra

Opozicija u Belorusiji pozvala je na generalni štrajk širom zemlje 26. oktobra kako bi pojačala pritisak na Aleksandra Lukašenka da se povuče nakon što je prkosio ultimatumu da preda vlast do ponoći 25. oktobra, šaljući snage bezbednosti na demonstrante.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja pozvala je na štrajk nakon suzbijanja protesta u Minsku i drugim gradovima 25. oktobra, kada je policija koristila šok bombe i gumene metke protiv desetina hiljada demonstranata u glavnom gradu Minsku i drugim gradovima širom Belorusije. Privedeno je najmanje 280 ljudi.

U Belorusiji su protesti otkako je Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, proglašen pobednikom na predsedničkim izborima u zemlji 9. avgusta usled optužbi za široko nameštanje glasova.

Opozicija u Belorusiji tvrdi da su rezultati glasanja u avgustu bili lažni i da je Tihanovskaja bila legitimni pobednik. Ona je iz Belorusije otišla u Litvaniju ubrzo nakon izbora usred pretnji njoj i njenoj porodici.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija i Kanada odbile su da priznaju pobedu Lukašenka i uvele zabranu putovanja i zamrzavanje imovine nizu beloruskih zvaničnika optuženih za izborne prevare i kršenje ljudskih prava.

Pozivajući na štrajk iz egzila u Litvaniji, Tihanovskaja je pozvala ljude da razmišljaju o budućnosti svoje dece i da se bore za život u slobodi. „Režim je još jednom pokazao Belorusima da je sila jedino za šta je sposoban“, napisala je u izjavi 25. oktobra. „Zbog toga će 26. oktobra, započeti nacionalni štrajk“, navela je.

Tihanovskaja je pozvala Beloruse da blokiraju puteve, zatvore radna mesta, prestanu da koriste vladine prodavnice i usluge i povuku sav novac sa svojih bankovnih računa. Ranije je 25. oktobra rekla da podržava svakog Belorusa koji je izašao na ulice da mirno protestuje i svakog vladinog zvaničnika, službenika za sprovođenje zakona i radnika obezbeđenja koji su izrazili solidarnost sa narodom. „Zajedno smo jači od bilo kog režima i vratićemo zakon u Belorusiju“, navela je na Tvitteru.

Lukašenko se podsmevao pozivima, pitajući: „Ko će hraniti decu?“ ako radnici državnih preduzeća štrajkuju.

Više od 100.000 demonstranata izašlo je 25. oktobra na ulice Minska 11. nedelju za redom, uprkos upozorenju vlasti da ne prisustvuju demonstracijama za koje nije izdata dozvola. Vlada je odgovorila šok bombama i gumenim mecima Najmanje jedna osoba je ranjena usled upotrebe šok-bombi.

Policija je protiv demonstranata koristila i gumene metke, a jedna osoba je ranjena u stomak. Najmanje 280 ljudi je privedeno, izvestila je grupa za ljudska prava Viasna.

XS
SM
MD
LG