Dostupni linkovi

Tihanovskaja traži od Lukašenka ostavku do 25. oktobra 


 Svetlana Tihanovskaja
 Svetlana Tihanovskaja

Bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja (Svyatlana Tsikhanouskaya) pozvala je Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku na mjestu predsjednika u narednih 12 dana.

U izjavi na Telegramu 13. oktobra Tihanovskaja je rekla da demonstranti u Bjelorusiji proglašavaju takozvani "ultimatum naroda", čije uslove Lukašenko mora prihvatiti do isteka roka.

U izjavi se kaže da ultimatum sadrži i dva druga zahtjeva - okončanje nasilja nad učesnicima tekućih protesta i oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Ako Lukašenko odbije ispuniti zahtjeve, Tihanovskaja u izjavi navodi da će "cijela zemlja izaći mirno na ulice s ultimatumom naroda" i "bit će održan nacionalni štrajk svih industrijskih objekata, blokirani svi putevi i sve državne trgovine bit će bojkotovane.”

"Imate 13 dana da ispunite zahtjeve. Mi imamo 13 dana da se pripremimo", rekla je Tihanovskaja.

Također je osudila izjavu bjeloruskih zvaničnika o "dijalogu" s opozicijom i nazvala njihove postupke prema zatvorenim članovima opozicije kampanjom "državnog terora".

Ona je također ponovo pozvala policijske snage “da stanu na stranu naroda”.

Evropska unija i Sjedinjene Države odbile su priznati Lukašenka kao legitimnog predsjednika Bjelorusije nakon što je na izborima u avgustu odnio veliku pobjedu koja je naveliko kritizirana kao lažna.

Rezultati su izazvali sedmice masovnih protesta, a izbore osporava i Tihanovskaja, za koju pristalice tvrde da je pobijedila na glasanju, kao i opozicione ličnosti širom zemlje.

U strahu za sebe i sigurnost svoje porodice, Tihanovskaja e napustila Bjelorusiju i otišla u Litvaniju, nedugo nakon izbora, ali je obećala da će se u jednom trenutku vratiti.

XS
SM
MD
LG