Dostupni linkovi

Lavrov ipak ne dolazi u Zagreb 


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom posjeta široj regiji ipak neće 27. listopada posjetiti Hrvatsku, kako je ranije najavljeno.

U hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova potvrdili su da je posjet odgođen zbog epidemioloških razloga, odnosno zbog velikog broja novozaraženih od korona virusa u obje zemlje, i da će posjet biti obavljen kada se situacija smiri.

Lavrov nije odustao od posjete Ateni 26. listopada i Sarajevu i Beogradu, što je najavljeno za 28. listopada.

Službeni posjet Lavrova Hrvatskoj bio je najavljen već u proljeće ove godine, ali je i tada bio odgođen, također zbog epidemioloških razloga.

Prigodom boravka u Zagrebu trebali su ga primiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a tijekom posjete trebao je biti potpisan program kulturne suradnje dviju država i posljednji plan konzultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova. Lavrov nije bio u Zagrebu već 15 godina.

Hrvatski mediji podsjećaju na povijest hrvatsko-ruskih odnosa od premijera Ive Sanadera koji je otkazao hrvatsko sudjelovanje u kasnije zamrlom energetskom projektu „Južni tok“, koji je trebao dopremati ruski plin do Europe zaobilazeći Ukrajinu sa južne strane, do premijerke Jadranke Kosor i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koje su pokušale zatopliti odnose Zagreba i Moskve, ali bez nekih rezultata.

Sada hrvatska Vlada sudjeluje u europskim sankcijama Rusiji i ne solira poput Orbanove Mađarske, projekt LNG terminala za ukapljeni plin u Omišlju na Krku je pred dovršenjem, čime se otvara konkretna mogućnost diversifikacije dobave energenata za Hrvatsku i ovaj dio Europe, a premijer Andrej Plenković je najavio nastavak hrvatske aktivnosti u projektu „Tri mora“, koji se u Rusiji doživljava kao pokušaj izoliranja Rusije od srednje i zapadne Europe.

XS
SM
MD
LG