Dostupni linkovi

Mitropolit Porfirije: Postupak otkaza profesoru Kubatu zakonit i demokratičan


Mitropolit Porfirije
Mitropolit Porfirije


Mitropolit zagrabačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da "pojedinci" u slučaja profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) Rodoljuba Kubata koji je dobio otkaz, "vide osnov i šansu za eliminaciju" tog fakulteta iz akamedske zajednice, navodeći da se postupku prema Kubatu "ne može osporiti ni zakonitost, ni demokratičnost".

"Sveti ahrijerejski Sinod ima legitimno pravo na davanje i oduzimanje odobrenja za službu učenja na najvišoj teološkoj inistituciji koja je proistekla iz nedara Srpske pravoslavne crkve (SPC) i koja kao saosnivač i punopravni član Univerziteta u Beogradu takođe u potpunosti učestvuje u životu ove institucije", rekao je Porfirije za list “Politika”.

Mitropolit Porfirije koji je i predsednik Saveta PBF, rekao je da odluka Sinoda "nije doneta bez osnova".

"Prema zaključku ovog tela, njoj je prethodilo dugotrajno anticrkveno i antifakultetsko delovanje dr Kubata, kojim je preko društvenih mreža, štampanih i elektronskih medija, kao na druge posredne i neposredne načine, nepovratno nanaeta šteta najvažnijoj institucijama i ugledu SPC", rekao je mitropolit Porfije.

Rektorski kolegijum Univerziteta u Bogradu je prethodno, posle otkaza Kubatu, saopštio da "nije u skladu sa propisima rešenje koje je dekan PBF uručio Kubatu, kojim mu se zabranjuje da predaje na tom fakultetu".

Kubat je, posle ovog saopšenja, izjavio da stavari idu u jako lošem pravcu ako i posle oglašavanja Rektorskog klegijumasa PBF "istraju u nameri da ga otpuste".

"Ne znam da li je naš patrijarh siguran da je pametno da u vreme njegovog mandata Boslovski fakultet praktično dobrovoljno napusti Univerzitet", rekao je Kubat, koji tvrdi da se njegovim otkazom prikrivaju "mnogo ozbiljniji problemi u Crkvi i na tom fakultetu" o kojima je javno govorio.

Akademska zajednica pobunila se ranije protiv odluke Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu da po nalogu Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) zabrani rad profesoru Rodoljubu Kubatu, a taj događaj ponovo je pokrenuo pitanje autonomije tog fakulteta.

Kubat je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) 29. septembra ocenio da je razlog za odluku njegova inicijativa koju je početkom meseca pokrenuo pred Nastavno-naučnim većem Bogoslovskog fakulteta da se ispitaju sumnje u zloupotrebe i kršenje zakona na fakultetu.

PBF je inače deo Beogradskog univerziteta čijim je Statutom zagarantovana samostalnost te obrazovne institucije.

XS
SM
MD
LG