Dostupni linkovi

Otkaz profesoru Bogoslovskog fakulteta u Beogradu


Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve i Rektorat Univerziteta u Beogradu
Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve i Rektorat Univerziteta u Beogradu

Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) Rodoljub Kubat objavio je da mu je uručen otkaz u toj visokoškolskoj ustanovi Univerziteta u Beogradu.

Kubat je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter 14. oktobra naveo da mu je otkaz uručen bez obrazloženja. "Borba se nastavlja. Nema predaje do pobede", napisao je Kubat.

https://twitter.com/KubatRodoljub/status/1316322189419917313

Kako se vidi u dokumentu koji je Kubat objavio, Bogoslovski fakultet doneo je rešenje kojim se Kubatu zabranjuje obavljanje poslova nastavnika i da mu se ne može obezbediti obavljanje drugih poslova. Takođe, navodi se, rešenje je doneto na osnovu "pravosnažne i izvršne odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve".

Na osnovu tog rešenja, dodaje se, dekan fakulteta će doneti i rešenje o prestanku radnog odnosa.

Kubat je na Tviteru naveo i da će nastaviti da drži predavanja uprkos odluci, da je to njegova radna obaveza, i najavio sudski proces protiv dekana.

Akademska zajednica pobunila se ranije protiv odluke Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu da po nalogu Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) zabrani rad profesoru Rodoljubu Kubatu, a taj događaj ponovo je pokrenuo pitanje autonomije tog fakulteta.

Kubat je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) 29. septembra ocenio da je razlog za odluku njegova inicijativa koju je početkom meseca pokrenuo pred Nastavno-naučnim većem Bogoslovskog fakulteta da se ispitaju sumnje u zloupotrebe i kršenje zakona na fakultetu.

https://www.slobodnaevropa.org/a/spc-beogradski-univerzitet-bogoslovski-fakultet-profesor-kubat/30864141.html

Fakultet je inače deo Beogradskog univerziteta čijim je Statutom zagarantovana samostalnost te obrazovne institucije.

Rektora Ivanka Popović je u intervju za dnevni list “Blic” izjavila, govoreći o uticaju Sinoda na rad Bogoslovskog fakulteta, da “je sazrelo vreme da se razgovara o njegovoj ulozi na državnom univerzitetu u sekularnoj državi”.

RSE je tada zatražio komentar od Dekanata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Sinoda SPC ali odgovor nije stigao.

XS
SM
MD
LG