Dostupni linkovi

HRW za RSE: EU blago reagovala na zlostavljanja na hrvatskoj granici


Human Rights Watch (HRW) se više puta obraćao relevantnim institucijama Evropske unije, tražeći da zaustave zlostavljanja hrvatskih graničnih službenika nad migrantima, kaže za Radio Slobodna Evropa, Lydia Gall, istraživačica Human Rights Watcha (HRW) za Balkan i istočnu Evropu.

“Odgovor je bio, u najmanju ruku, tih” kaže Gall.

“Neuspjeh EU da zaustavi takva ozbiljna zlostavljanja je neprihvatljiv. Komisija bi trebala odmah da poduzme mjere protiv zlostavljanja na hrvatskoj granici kako bi spriječila nanošenje štete ljudima”, navodi Gall, koja također dodaje da se radi o šokantnoj i zastrašujućoj dokumentaciji o trajnoj brutalnosti sa kojom se migranti suočavaju na hrvatskoj granici.

“HRW već nekoliko godina bilježi zlostavljanja i prisilna vraćanja na hrvatskoj granici, te smo pozivali i hrvatske vlasti da zaustave tu praksu, istraže ove incidente i kazni počinioce”, navodi Gall.

Dansko vijeće za izbjeglice zabilježilo je na hrvatsko – bosanskoj granici seriju brutalnih napada hrvatske policije na migrante i tražitelje azila, koji su se dogodili između 12. i 16. oktobra, potvrdio je ranije za RSE Nicola Bay direktor Danskog vijeća za izbjeglice u Bosni i Hercegovini.

“Ljudi su brutalno prebijeni, oduzimane su im i uništavane lične stvari ili su spaljene. Skidana im je odjeća, a zabilježili smo i najmanje dva slučaja seksualnog zlostavljanja“, kazao je Bay za RSE.

U Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, na zapadu BiH od 12. do 22. oktobra medicinski radnici pružili su pomoć za oko 150 migranata koji su dolazili sa različitim povredama, kako kažu, zadobijenim prilikom prelaska granice sa Hrvatskom. Teške povrede sa kojima su se u tom periodu susretali nisu, navode, zabilježene još od prvog migrantskog vala 2017. godine.

Grupa od 26 migranata, iz Pakistana i Afganistana, obratila se 20. oktobra rano ujutro policiji Unsko-sanskog kantona (USK). Imali su povrede i medicinski su zbrinuti u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši.

„Kod jednog su konstatovane teže tjelesne povrede, on je državljanin Pakistana. Kod ostatka migranata konstatirane su lakše tjelesne povrede“, rekao je za RSE glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova USK Ale Šiljdedić.

Migranti su policiji ispričali kako su ilegalno prešli granicu BiH i Hrvatske, te da su ih u Hrvatskoj kontrolisala „uniformisana lica, najvjerovatnije policija Hrvatske“, koja su im nanijela tjelesne povrede.

Kako navodi Gall, “uprkos ogromnom broju dokaza, hrvatska policija i dalje otvoreno negira ove navode, o kojima je prije par dana pisao i britanski The Guardian na osnovu izvještaja Danskog vijeća za izbjeglice.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova te države su demantovali su i ove navode.

„Nemamo nikakva neposredna saznanja o događajima o kojima piše 'Guardian'. Ovi migranti o kojima je riječ, nisu nam se obratili neposredno ili putem nevladinih udruga. Otvorili smo ispitni postupak i zatražit ćemo očitovanje od MUP-a o detaljima, kako to činimo u svakom slučaju“, rekla je za RSE pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Poziv na zaustavljanje nasilja i prisilnog vraćanja na granici sa BiH uputila je i komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, Dunja Mijatović, dok je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson ocijenila kao “ozbiljne” izvještaje o zlostavljanju migranata na granici između Hrvatske i BiH i najavila razgovor sa vlastima u Zagrebu.

Migranti iz Mirala: Glavni problem je hrvatska policija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG