Dostupni linkovi

Češki ministar zdravlja gubi funkciju jer je kršio sanitarne mere


Češki ministar zdravlja Roman Primula sa zaštitnom maskom, 28 septembar 2020.
Češki ministar zdravlja Roman Primula sa zaštitnom maskom, 28 septembar 2020.

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je u petak da će otpustiti ministra zdravlja Romana Primulu ukoliko sam ne podnese ostavku jer je održao sastanak u restoranu iako su takvi ugostiteljski objekti zatvoreni u sklopu mera za suzbijanje širenja virusa korona, javlja Reuters.

"Dok se naše medicinsko osoblje bori na prvim linijama za očuvanje života naših sugrađana, za ovakve stvari nema nikakvog opravdanja", naglasio je Babiš.

" Jako mi je žao, izvinjavam se svima. Naša vlada ne može da dopusti sebi luksuz da izgubi poverenje. To je potpuna katastrofa. To nije smelo da se desi", kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare premijer Babiš.

Povodom fotografija i izveštaja češkog tabloida Blesk o tome kako Primula i šef poslaničkog kluba Babišove stranke ANO Jaroslav Faltinek u sredu oko ponoći izlaze bez maski iz restorana koji je morao prema sanitarnim merama davno da bude zaključan, premijer je kazao da je to za njega bio šok.

"Ne razumem, ako tražimo od ljudi da poštuju pravila i komplikujemo im život time što smo zatvorili restorane, radnje, ograničavamo ljudima kretanje onda moramo da budemo primer za ugled. Takva greška ne može da se opravda. Ne interesuje me šta su tamo ministar Primula i Faltinek radili", rekao je premijer.

Andrej Babiš zatražio je da ostavku podnese i potpredsednik ANO i šef njenog poslaničkog kluba Faltinek, koji se već izvinio i pravdao ministra i sebe da su se sreli u restoranu da rešavaju neke hitne stvari oko COVID-19 mera i pokušao je da prebaci krivicu samo na sebe.

Izvinjenje Česi nisu dočekali od ministra Primule koje je u prvom komentaru, pre nego što je premijer od njega zatražio ostavku, kazao da ništa mnogo pogrešno nije uradio, da je bio na sastanku a ne u provodu i da je njegova greška samo što nije stavio masku kada je izlazio i sedao u kola, ali da je posle u kolima stavio, mada je izbegao da odgovori kako to da je za njih otvoren restoran kada im je inače zabranjeno da rade.

Epidemiolog Roman Primula je vojni lekar, pukovnik u rezervi, bivši šef Centralnog kriznog štaba za suzbijanje epidemije COVID-19 u proleće i lice uspešne borbe Češke sa pandemijom u prvom talasu.

On je preuzeo ministarstvo zdravlja 22. septembra, a jedan od njegovih glavnih zadataka bio je i da unese red u haotično donošenje mera i zadobije ponovo poverenje građana da vlada zna šta radi.

Ostavku ministra je prvo zatražila opozicija ali zatim i vrlo oštro koalicioni partner u Babišovoj vladi, ministri iz Češke socijaldemokratske stranke.

"Pravila važe za sve a posebno za one koji ih određuju. Ignorisati masku to je ismevanja svim našim građanima. Nisam u stanju da ocenim kako veliki uticaj će ovo imati na nepoštovanje mera ali sigurno ne pomaže poverenju u vladu", kazao je ministar unutrašnjih poslova i šef Centralnog kriznog štaba Jan Hamaček.

Primula i Faltinek za to što su izašli na ulicu bez maske i sedeli u restoranu koji nije smeo da bude otvoren mogu da budu kaženjeni novčano sa oko 400 evra.

Restoranu preti kazna od preko 115.000 evra zato što je bio otvoren kada nije smelo. Istragu i kažnjavanje naredio je već gradonačelnik Praga iz opozicione Piratske stranke Zdenjek Hžib.

Usljed novih mjera zabrane, zatvoreni su restorani, barovi i škole.

Sastanak u restoranu održan je samo nekoliko časova pošto je Primula objavio niz novih regulativa, uključujući ograničenje kretanja i zatvaranje brojnih prodavnica.

XS
SM
MD
LG