Dostupni linkovi

SAD: Ruski hakeri napali mreže američkih vlasti


Upozorenje dolazi manje od dva tjedna prije izbora 3. studenog, dok su američke vlasti u stanju pripravnosti zbog napora stranih zemalja da šire lažne informacije ili se miješaju u predsjedničke izbore.
Upozorenje dolazi manje od dva tjedna prije izbora 3. studenog, dok su američke vlasti u stanju pripravnosti zbog napora stranih zemalja da šire lažne informacije ili se miješaju u predsjedničke izbore.

Dužnosnici SAD-a izjavili su da su ruski hakeri prethodnih dana napali mreže desetaka vlada na lokalnom i na nivou saveznih američkih država i ukrali podatke sa najmanje dva servera.

To upozorenje, 12 dana uoči američkih predsjedničkih izbora, povećalo je strahovanja od potencijalnog manipuliranja izbornim procesom i od podrivanja povjerenja u rezultate.

Upozorenja iz Federalnog istražnog biroa (FBI) i agencije američkog Ministarstva unutarnjih poslova za cyber sigurnost predstavlja podsjetnik na moćne ruske sposobnosti miješanja u izbore, piše AP.

Iako nisu pomenute konkretne mete hakerskih napada, dužnosnici su naveli da nemaju informaciju da su pogođene bilo koje izborne ili vladine operacije, ni da je ugrožen integritet izbornih podataka.

Američki dužnosnici za nacionalnu sigurnost istakli su da su Iran i Rusija pribavili informacije o američkim glasačima i pokušavaju utjecati na javno mnijenje uoči izbora 3. studenog.

"Potvrdili smo da su neke podatke o registraciji birača pribavili Iran, a odvojeno i Rusija", najavio je američki direktor Nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe na konferenciji za novinare 21. listopada.

Ratcliffe i direktor FBI-ja Chris Wray rekli su da će Sjedinjene Države odgovoriti svim stranim zemljama ako se budu miješale u američke izbore.

Unatoč ovim iranskim i ruskim potezima, rekli su da Amerikanci mogu biti sigurni u američki izborni proces.

Ratcliffe je rekao da Iran šalje lažne e-mailove namijenjene da zastraše birače, stvore društvene nemire i naštete predsjedniku Donaldu Trumpu.

Rekao je da je Iran odgovoran za slanje ovakvih e-mailova demokratskim glasačima u najmanje četiri države, uključujući Floridu i Pennsylvaniju.

XS
SM
MD
LG