Dostupni linkovi

SAD uvele sankcije za jednog ukrajinskog i tri ruska državljanina


Ukrajinski zastupnik Andriy Derkach 
Ukrajinski zastupnik Andriy Derkach 

Sjedinjene Države saopštile su da su uvele sankcije za ukrajinskog zastupnika kao i za još tri osobe “povezane sa Rusijom” optužene za pokušaj uticaja na američki izborni proces.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je u izjavi od 10. septembra da se na crnoj listi od sada nalaze i zastupnik Andriy Derkach kao i tri ruska državljana za koje se navode da rade u Agenciji za internet istraživanja (Internet Research Agency), takozvane tvornice trolova sa sjedištem u Sankt Petersburgu.

“Rusija koristi razne opunomoćenike kako bi pokušali zasjati razdor između političkih stranaka i kako bi podstakli na unutrašnje podjele koje bi uticale na glasače kao dio širih napora Moskve da potkopa demokratske zemlje i institucije”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Također se navodi da je Rusija koristila “široki spektar metoda uticaja kao i osoba koje su ciljale na izborni proces”.

Između maja i jula Derkach je objavio “montirane audio snimke i druge nepodržane informacije sa ciljem da diskredituje američke zvaničnike, te je iznio neutemeljene optužbe protiv američkih i međunarodnih političkih figura”.

Također se navodi da je ukrajinski zastupnik bio aktivni ruski agent.

Troje "zaposlenih u Agenciji za internet istraživanja”, ruski državljani Artem Lifshits, Anton Andrejev i Darja Aslanova također su kažnjeni jer su" podržavali račune za kriptovalute Agencije”. Navodi se da Agencija koristi kriptovalute kako bi finansirala svoje zloćudne aktivnosti širom svijeta.

Uvođenjem sankcija ovim osobama zabranjuje im se saradnja sa američkim poslovima te će biti zamrznuta bilo koja imovina koju posjeduju u SAD.

“Sjedinjene Države će nastaviti da koriste sve alate kojima raspolažu kako bi se suprotstavili ruskim kampanjama dezinformacija i održale integritet našeg izbornog sistema”, navodi se također u saopštenju.

XS
SM
MD
LG