Dostupni linkovi

Brisel o ruskoj kancelariji u Beogradu: Srbija da uskladi politiku sa EU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Brisel, 16. februar 2020.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Brisel, 16. februar 2020.


Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je da su briselske institucije “primile k znanju” izveštaje da Ministarstvo odbrane Rusije namerava da otvori kancelariju u Beogradu tvrdeći da je to jačanje vojnih veza sa Srbijom.

“Srbija je identifikovala integraciju u EU kao svoj strateški prioritet i očekuje se da će svoju politiku prema trećim zemljama progresivno uskladiti sa politikom i stavovima koje je usvojila Evropska unija”, poručio je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavljen za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Portparol EU takođe podvlači da bi u pogledu vojne saradnje između evropskih zemalja, ovaj sporazum “trebalo da bude u skladu sa međunarodnim sporazumima”.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo u utorak, 20 oktobra da je pokrenuta procedura o otvaranju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji u skladu sa sporazumom Vlade Srbije i Vlade Rusije.

"Cilj osnivanja predstavništva Ministarstva odbrane Rusije je pružanje podrške i brže rešavanje pitanja u vezi sa vojnotehničkom pomoći, vojnom i vojno-tehničkom saradnjom, a u skladu sa sporazumom između Vlade Srbije i Vlade Rusije o vojno-tehničkoj saradnji", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije dodaje se da je sporazum potpisan na osnovu dogovora predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Beograd potvrdio otvaranje predstavništva ruskog ministarstva odbrane u Srbiji

XS
SM
MD
LG