Dostupni linkovi

U Srbiji prvo bojevo gađanje iz kineskog drona


Dronovi iz Kine na vojnom aerodromu u Batajnici (jul 2020.)
Dronovi iz Kine na vojnom aerodromu u Batajnici (jul 2020.)

U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" kod Rume u Srbiji, u sredu 21. oktobra, izvršeno je prvo bojevo gađanje iz bespilotne letelice CH-92A kineskog proizvođača po zemaljskim ciljevima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

„Danas smo prvi put na našoj teritoriji, na poligonu u Nikincima, imali pravo bojevo gađanje vođenim laserskim projektilom i ono je bilo uspešno. Vojska Srbije je tako dobila još jednu sposobnost“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majorom Petrom Cvetkovićem prisustvovao bojevom gađanju.

On je naveo da je moderno ratovanje ratovanje visokih tehnologija u kojem se koriste besposadne platforme.

„Zato Vojska Srbije napreduje, modernizuje se i može da kaže da je sa kupovinom CH-92A bar u našem regionu preuzela vođstvo i da je u stanju da se nosi i sa mnogo većim i razvijenijim armijama nego što smo mi“, poručio je Vulin.

Ove letelice isporučene su Vojsci Srbije pre nekoliko meseci a zvaničnici su odbili da kažu koliko je državu koštala kupovina šest ovakvih letelica.

U Beogradu prikazane bespilotne letelice iz Kine, cena tajna

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je u Nikincima da je u toku završna faza ispitivanja pred prijem bespilotnih borbenih letelica CH-92A i kompletanog seta opreme u naoružanje Vojske Srbije.

„Danas je pretposlednji dan ispitivanja i do sada je sve uspešno obavljeno, uključujući i bojevo gađanje bojevom raketom FT-8C, na poligonu u Nikincima. Ostao je još jedan dan ispitivanja nakon čega će se sistem smatrati prihvaćenim“, izjavio je Miloradović.

Ministarstvo navodi da se bespilotne letelice CH-92A, osim napada ciljeva na zemlji, mogu koristiti za realizaciju širokog spektra zadataka poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja, za obaveštajne pripreme bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa).

Samo tri meseca nakon što je Srbija kupila od Kine šest dronova, koji se mogu koristiti i za borbena dejstva, srpski zvaničnici su početkom oktobra najavili mogućnost kupovine turskih bespilotnih letelica.

Zaokret Vojske Srbije ka dronovima

XS
SM
MD
LG