Dostupni linkovi

Gradilište Bloka 7 u Tuzli u fazi predaje kineskom partneru


Termoelektrana u Tuzli, BiH
Termoelektrana u Tuzli, BiH

Teren na kojem će se graditi Blok 7 Termoelektrane u Tuzli, na istoku Bosne I Hercegovine (BiH) skoro je u potpunosti spreman za predaju kineskim partnerima, a ova procedura će biti završena u narednih nekoliko dana, saopšteno je u srijedu iz Elektroprivrede BiH.

„Gradilište je gotovo u potpunosti spremno i u nekoliko narednih dana biće predato kineskim partnerima za dalju realizaciju ovog vrlo važnog i velikog projekta za Elektroprivredu BiH”, navedeno je u saopštenju.

Vrijednost radova započetih u novembru 2019. godine ističu u Elektroprivredi je gotovo 19 miliona KM (9,5 miliona eura), a izvođač je bh. konzorcij koji čine tri kompanije iz BiH.

U Elektoroprivredi BiH ističu da članovi stručnog tima njihove kompanije sa predstavnicima partnera iz Kine intenzivno rade na izradi baznog dizajna projekta.

“Po okončanju ove aktivnosti, kineski stručnjaci i inženjeri će pristupiti izradi glavnog projekta i ishodovanju potrebnih dozvola za gradnju Bloka 7 “, kazao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektorprivrede BiH.

Kako navode u Elektroprivredi u junu 2020. godine, Elektroprivreda BiH je, uplatom avansa u iznosu 214 miliona KM (107 miliona eura), ispunila i posljednju obavezu po Ugovoru o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka, čime su, kako ističu, ‘praktično počeli teći svi rokovi za izgradnju u kojoj će učestvovati oko hiljadu radnika’.

“Prema Ugovoru potpisanom s kineskim Konzorcijem Gezhouba, od 10 do 30 posto neto ugovorene cijene za Blok, realizovaće se u BiH. Domaće kompanije biće angažovane u fazama ili postupcima izgradnje u kojima je to moguće, odnosno za koje postoje privredni resursi u našoj zemlji”, saopšteno je.

Blok 7 je zamjenski blok za postojeće kapacitete u TE Tuzla i njegovim ulaskom u pogon 2025. godine, prestaće s radom blokovi 3, 4 i 5.

Blok 7 će biti finansiran kreditom kineske uvozno-izvozne banke (CEXIM) u iznosu od 641 milion eura. Garanciju za kredit dao je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH 2019. godine. Ostatak sredstava osigurat će Elektroprivreda BiH iz vlastitog budžeta i drugih izvora, što je za Energetsku zajednicu problematično.

Prva grupa inženjera iz Kine u Tuzlu stigla je krajem augusta 2019. godine, a u narednom periodu, tačnije do novembra, očekuje se da gradilište, na kojem su bh. kompanije izvele pripremne radove, preuzmu kineski izvođači.

Sekretarijat Energetske zajednice i predstavnici Federacije BiH (FBiH) prekinuli su pregovore oko planirane izgradnje elektrane Blok 7 u Tuzli.

U saopštenju za javnost Energetske zajednice navodi se kako su pregovori postali uzaludni, a nakon što je ministrica finansija FBiH 19. novembra 2019. godine potpisala ugovor o garanciji bez prethodnog pojašnjenja poštivanja pravila Energetske zajednice o državnoj pomoći.

Garanciju osigurava kredit Izvozno-uvozne banke Kine javnom preduzeću Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, i preduslov je pomoći za izgradnju Bloka 7 u Tuzli.

Pitanje državne pomoći je formalno pitanje unutar Energetske zajednice, ali kako tvrde, problem je isto što čitava Evropa, nastoji da se "razdvoje od uglja", te iz Energetske zajednice pozivaju na korištenje obnovljivih izvora energije.

XS
SM
MD
LG