Dostupni linkovi

Zvanično počeli pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 u Tuzli


Dimnjaci Termoelektrane Tuzla
Dimnjaci Termoelektrane Tuzla

Pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla od danas zvanično počinju, potvrdio je izvršni direktor za kapitalne investicije Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Senad Salkić, prenijela je agencija Fena.

Vrijednost pripremnih radova, koje će izvoditi isključivo bosanskohercegovačke kompanije, jeste 17,9 miliona KM (oko 9 miliona eura) bez PDV-a.

Salkić ističe da će izgradnja Bloka 7 predstavljati najveći ekonomski pokretač u BiH.

"Ovo je najveći energetski potencijal za Bosnu i Hercegovinu od 1988. godine kada je u kakanjskoj termoleketrani izgrađen posljednji termoenergetski blok. Prije nekoliko sati izvođači su i zvanično uvedeni u posao. Očekujemo da se u narednih 12 mjeseci radi intenzivna priprema", podvlači Salkić, piše Fena.

Već 2025. godine Blok 7 trebao bi biti energetski objekat koji će biti stavljen u funkciju energetskog sistema u BiH.

"Ovdje će biti izražena značajna smanjena potrošnja uglja. Sve je urađeno prema ekološkim standardima i regulativama Evropske unije. Blok 7 će očuvati prije svega postojeća radna mjesta, a dovest će do novih zapošljavanja", naglašava Salkić.

Komentirajući pojedine ocjene da bi mnogo isplatnije investicije bile izgradnja manjih blokova umjesto Bloka 7 TE Tuzla, Salkić kaže da takvi blokovi ne bi mogli postići energetsku niti ekološku efikasnost.

"Danas se u Evropi grade blokovi 600+ megavata. Budući da i mi imamo energetsku potrebu odlučili smo se za izgradnju ovakvog bloka čiji je kapacitet 450 mv i studija izvodivosti je pokazala da je to optimalna vrijednost dok manji blokovi ne bi mogli zadovoljiti ekološke performanse proizvodnje", pojašnjava Salkić.

Blok 7 će zamijeniti blokove 3, 4 i 5 u tuzlanskoj Termoelektrani, koji trebaju biti ugašeni 2023. godine i čija je ukupna snaga 500 MW, a snaga novog bloka će biti 450 MW.

Ne propustite pročitati:

Cijeli projekt izgradnje Bloka 7, čija je vrijednost procjenjena na 1,5 milijardi KM, trebao bi biti završen do kraja 2024. godine.

Oba doma Parlamenta FBiH su u martu, odnosno u aprilu, odobrila predloženu odluku da Federacija bude garant Elektroprivredi BiH za kredit kod Izvozno-uvozne banke Kine.

XS
SM
MD
LG