Dostupni linkovi

Američki ambasador poručio građanima BiH: 'Vi morate donijeti promjene'


Eric George Nelson, ambasador SAD u BiH
Eric George Nelson, ambasador SAD u BiH

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Eric Nelson je u srijedu, 21. oktobra na svom blogu napisao da je Vlada Sjedinjenih Država istinski prijatelj Bosne i Hercegovine, te da ta zemlja nastoji da bude efikasna podrška, ali da je ostvarenje krajnjeg cilja na građanima BiH.

"Vlada Sjedinjenih Država već dugo daje podršku građanima Bosne i Hercegovine u nastojanjima da izgrade bolju budućnost", napisao je Nelson.

Ambasador SAD-a u BiH naglasio je da je krajnja svrha strane pomoći prestajanje potrebe za njom.

"Jedva čekamo dan kada će Bosna i Hercegovina preći iz faze u kojoj joj je pomoć potrebna u fazu oslanjanja na sopstvene snage", napisao je Nelson.

Nelson je u blogu podsjetio da je 1. oktobra Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) objavila na svom otvorenom portalu treće izdanje Mape puta za ostvarenje samoodrživosti za razne zemlje.

"USAID definiše samoodrživost kao sposobnost planiranja, finansiranja i provedbe rješenja za probleme lokalnog razvoja, kao i opredijeljenost da se ta rješenja provedu efektivno, inkluzivno i odgovorno”, podsjetio je Nelson te dodao da ‘samoodrživost znači da BiH sama rješava svoje probleme bez smjernica ili finansijske pomoći međunarodne zajednice’.

“U BiH postoji visok nivo sposobnosti za upravljanje sopstvenim razvojem”, ocjenio je.

Međutim, Nelson ističe da podaci pokazuju nizak stepen opredijeljenosti i to nije, kako je napisao, iznenađenje većini građana koji tome svakodnevno svjedoče.

"Opredjeljenost se iskazuje na različite načine – upoznavanjem građana o informacijama, osnaživanjem ljudi sredstvima pomoću kojih mogu tražiti odgovornost od vlasti te podsticanjem građana da učestvuju u rješavanju problema od opće važnosti. Nažalost, postoje pokazatelji da su svi ovi ključni prioriteti u padu u BiH od 2013. godine.", naveo je on.

Prema njegovom mišljenju, BiH trpi i kada je riječ o slobodi izražavanja, slobodi udruživanja, vladavini prava i slično.

Najveći razlog za zabrinutost vidi u tome što sve ukazuje na postojanje prevara prilikom registracije birača za predstojeće općinske izbore, kao i na postojanje sistematskih nepravilnosti, kupovine glasova, pa čak i izbornog nasilja.

Ocijenio je da "opsežni napadi na mogućnosti građana da osiguraju to da njihove vlasti rade za njih sprečavaju očajnički potrebne reforme".

"Bez veće opredijeljenosti vladinih zvaničnika da promijene situaciju, status quo, spirala pada će se nastaviti. Što je najhitnije, Vlada SAD-a će nastaviti vršiti pritisak na lidere da djeluju snažno na reformu javnog sektora i razvoj ekonomije, naročito sada kada pandemija COVID-19 i dalje bjesni.

Nelson ocjenjuje da će ovakvo djelovanje ‘treba uključivati i depolitizaciju državnih preduzeća’.

"Državna preduzeća su neefikasna, ona su politički bankomati uz pomoć kojih vladajuće elite održavaju svoju moć, potvrđuju kontrolu nad biračkim tijelom i bogate se resursima koji pripadaju vama, građanima BiH", riječi su Erica Nelson.

Bh. lideri mogu postići napredak kada to žele, poručuje Nelson, a kao pozitivan primjer navodi vraćanje osnovnog demokratskog prava glasanja u Mostaru i usvajanje Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

"Međutim, malo toga će se promijeniti ako vi, obični građani, ne uradite svoj dio posla – ako ne odbijete da plaćate mito, ako ne ukažete na gubitke, korupciju, izborne nepravilnosti, ako ne progovorite glasno i jasno i, što je najvažnije, ako ne glasate da biste svoje lidere pozvali na odgovornost", naglasio je.

Putovanje BiH ka samoodrživosti može biti puno kraće, smatra Nelson, ukoliko građani preuzmu odgovornost.

"Treba da zahtijevate efikasne lidere, transparentnost vlasti i odgovornost. S druge strane, ono što blokira ovo putovanje je neizlazak građana na izbore ili prodaja kontrole nad njihovom i budućnošću njihove djece tako što svoj glas prodaju za 100 KM, iznos koji ispari za nekoliko dana", kaže Nelson.

Eric Nelson na kraju poručuje građanima da ‘ako su voljni da krenu putem ka samoodrživosti’, Vlada Sjedinjenih Država će ih podržatis u tome.

XS
SM
MD
LG