Dostupni linkovi

Američka ambasada u BiH: Prijaviti nepravilnosti u vezi glasanja iz inostranstva


Izbori u Bosni i Hercegovini 2018. godine
Izbori u Bosni i Hercegovini 2018. godine

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvala je bosanskohercegovačke (bh.) građane da prijave nepravilnosti u vezi sa glasanjem iz inostranstva.

“Pozivamo sve bh. građane da provjere svoje podatke prema listi za glasanje iz inostranstva koju je CIK objavio u petak i prijave sve nepravilnosti. Svako ima svoju ulogu u izbornom integritetu.”, objavljeno je na Twitter nalogu.

“Sve prijave za glasanje izvan BiH, gdje postoji sumnja u postojanje krivičnog djela, CIK će dostaviti Tužilaštvu BiH”, navodi se u saopštenju CIK-a od 2. oktobra.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je 1. oktobra uveče odbila upis 27.960 birača u izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH na predstojećim lokalnim izborima.

Utvrđeno je da će se na izvodu iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH naći ukupno 101.771 birač, saopšteno je iz CIK-a.

Izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH objavljuje se kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u taj spisak, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Lokalni izbori u BiH biće održani 15. novembra, a u Mostaru 20. decembra.

XS
SM
MD
LG