Dostupni linkovi

'Veliki školski čas' u Kragujevcu bez publike zbog pandemije


"Veliki školski čas" kraj Spomenika đacima i profesorima u Šumaricama, 21. oktobar 2020.

Tradicionalna antiratna manifestacija "Veliki školski čas" kraj Spomenika đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama koji su streljani u Drugom svetskom ratu, po prvi put je održana bez publike zbog pandemije korona virusa.

U Kragujevcu je još na snazi vanredna situacija proglašena krajem juna, a zbog naglog rasta broja novozaraženih, gradska uprava je apelovala na građane da ostanu kod kuće i manifestaciju prate u direktnom televizijskom prenosu.

U znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika, pripadnici nemačkog Vermahta su 21. oktobra 1941. godine streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.


Na "Velikom školskom času", koji se svake godine održava ispred spomenika stradalim đacima i profesorima, izvedena je drama "Izrešetane duše" književnika Venka Andonovskog iz Severne Makedonije, u režiji Jane Maričić.

Andonovski je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da streljanje nedužnih civila u Kragujevcu predstavlja "jedan od najvećih ratnih zločina na ovim prostorima", i da je "tragično što se teški zločini događaju i u savremenom svetu".

"Istorijski zločini događaju se i danas i mislim da današnji svet mora ozbiljno da razmisli o tome kako je dozvolio da se izbriše granica između dobra i zla i da čak zlo obuče masku dobrog", rekao je autor drame pred početak "Velikog školskog časa".

Prema njegovim rečima "zlo je postalo deo i naše svakodnevice, a ne samo onih koji rešavaju sudbine ljudi na globalnom nivou".

"Što se tiče naših balkanskih zločina, njihovo poimanje takođe se često svodi na nivo lične interpretacije u kojoj se takođe ne pravi razlika između dobra i zla, žrtve i dželata", rekao je Andonovski.

Vence na humku streljanih đaka i profesora, pored učenika Prve kragujevačke gimnazije, položili su predstavnici Grada Kragujevca i države, kao i više ambasada
Vence na humku streljanih đaka i profesora, pored učenika Prve kragujevačke gimnazije, položili su predstavnici Grada Kragujevca i države, kao i više ambasada

On je dodao da ima i lični, emotivan odnos prema kragujevačkoj tragediji jer je i njegov deda Branko streljan na stratištu u Šumaricama, a majka Verica, tada četvorogodišnja devojčica, celog života oseća traume iz detinjstva.

Zbog tih činjenica rad na scenskom komadu za njega je, kako je rekao, bio veliko lično iskušenje i književni izazov tim pre što su deda i majka realno oslikani u drami.

"Priča je veoma dirljiva i ona je sastavni deo mog dramskog teksta. Moja majka je jednog jutra tražila od svog oca, mog dede Branka, da joj kupi kiflu za doručak. Iako se već znalo da fašisti kamionima skupljaju ljude za streljanje. Uprkos tome Branko je izašao da kupi kiflu, ali su ga vojnici pokupili i odveli u Šumarice gde je narednog dana streljan. Moja majka više nikada nije pojela kiflu i danas živi sa pečatom da je ona kriva i da je ona oca oterala u smrt", rekao je Andonovski.

Zbog epidemije virusa krona ovogodišnji "Veliki školski čas" održan je bez prisustva publike, a vence na humku streljanih đaka i profesora, pored učenika Prve kragujevačke gimnazije, položili su i predstavnici Grada Kragujevca i države, kao i predstavnici više ambasada.

XS
SM
MD
LG