Dostupni linkovi

Vojska Crne Gore ne odustaje od vojne vježbe na Sinjajevini


Protest građana, predstavnika nevladinih organizacija kao i ljubitelja Sinjajevine, 19 oktobra 2020.

Ministarstvo odbrane Crne Gore je saopštilo da nije odustalo od vojne vježbe planirane na planini Sinjajevini i da očekuju od drugih nadležnih državnih institucija da omoguće organizovanje vježbe u najkraćem roku.

“Vojska Crne Gore nije otkazala vježbu na Sinjajevini, niti će od nje odustati. Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane danas su informisali nadležne institucije, Savjet za bezbjednost i odbranu, Vladu, Državno tužilaštvo i Upravu policije, kako bi preduzeli mjere iz svoje nadležnosti u cilju organizovanja vježbe u najkraćem roku. Shodno tome, javnost će u narednim danima biti informisana”, navodi se u saopštenju izdatom kasno popodne sa potpisom Generalštaba Vojske Crne Gore.

Vojska Crne Gore odložila je vojnu vježbu, na neodređeno vrijeme, a koja je trebalo da se održi na planini Sinjajevini, odnosno kako je rečeno u saopštenju dok se za to ne steknu uslovi.

“Obavještavamo javnost, odnosno medije i nevladine organizacije koje su izrazile interesovanje da prisustvuju vježbi na Sinjajevini da se sjutrašnji prikaz vojne vježbe odlaže dok se za to ne steknu uslovi”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Crne Gore i dodaje da će o svim daljim aktivnostima javnost biti blagovremeno obaviještena.

Ova odluka Ministarstva odbrane je objavljena nakon višednevnog protesta mještana i aktivista ekoloških organizacija u Crnoj Gori, koje su svojim prisustvom blokirali mjesto na Sinjajevini koje je bilo predviđeno za održavanje vojne vježbe bojevom municijom.

Kako je bilo predviđeno planom Vojske Crne Gore, od 19. do 23. oktobra trebalo je bude organizovano stacionarno logorovanje i izvršeno gađanje minobacačima na vježbovno-strelišnom prostoru Sinjajevina.

Međutim ekoaktivisti i mještani Sinjajevine su organizovali danonoćne straže ne dozvoljavajući da vojska obavi vježbu. Predstavnici ekoloških nevladinih organizacija tvrde da bi vojna vježba i formiranje vojnog poligona na prostoru Sinjajevine, narušilo ekosistem i biodiverzitet najvećeg pašnjaka na Balkanu.

Ekološke NVO Crne Gore protiv vojne vježbe na Sinjajevini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Na drugoj strani, iz Ministarstva odbrane je poručivano da ne može biti učinjena ekološka šteta po prirodnu sredinu Sinjajevine, zbog čega su pozvali predstavnike nevladinog sektora i medija da prisustvuju samoj vojnoj vježbi.

Vojska Crne Gore nije odredila drugi datum i prostor za održavanje vojne vježbe.

Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je za Televiziju Crne Gore da će Vojska Crne Gore nastaviti svoje aktivnosti kad se za to steknu uslovi jer je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi za vojnu vježbu gađanja minobacačima na Sinjajevini.

Generalni sekretar alijanse, Jens Stoltenberg je rekao da NATO ne može da komentariše o određenim lokacijama gde će biti održane vežbe.

“Uveren sam da postoje načini kako se bi se pronašao način da se sa jedne strane zaštiti priroda a sa druge strane održe vežbe, što je važno za naše saveznike”, izjavio je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG